ULGATLA056 Business training

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2013
Extent and Intensity
1/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc. (lecturer)
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je navázat na znalosti a dovednosti studentů z absolvovaných ekonomických i odborných předmětů a využít jich při zahájení a provozování podnikatelské činnosti ve studovaném oboru. Zabývá se vybranými oblastmi podnikání v oboru, klade důraz zejména na finanční stránku podnikání, nástroje řízení nákladů a jejich využití v podnikatelské praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Zahájení podnikatelské činnosti v oboru
    2. Podnikatelský záměr, tvorba a náležitosti
    3. Osobnost podnikatele a podnikatelské typy
    4. Odpovědné podnikání
    5. Management a marketing
    6. Majetková a kapitálová struktura firmy
    7. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření versus cash flow
    8. Riziko v podnikání a ukončení podnikatelské činnosti
Literature
    recommended literature
  • Obchodní zákoník v platném znění. info
  • Zákon o živnostenském podnikání v platném znění. info
  • ČECHOVÁ, A. Manažerské účetnictví. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno, 2011. info
  • VEBER, J. - SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha, 2008. info
  • KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • ABRAMS, R. The Successful Business Plan - Secrets Strategies. 2003. info
  • INDROVÁ, J., PETRŮ, Z., VAŠKO, M. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1995. ISBN 80-7079-054-7. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016, Summer 2017, Summer 2018, Summer 2019, Summer 2020, Summer 2021, Summer 2022, Summer 2023, Summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2013/ULGATLA056