ULGATL0026 Spa hygiene

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2011
Extent and Intensity
0/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
    2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízeních
    3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
    4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
    5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
    6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
    7. Hygiena skladování potravin a pochutin
    8. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
Literature
    recommended literature
  • KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
  • TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
  • ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
  • SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 2001. ISBN 80-7032-250-7. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • JIRÁK, Z. A KOL. Hygiena práce v základních výrobních odvětvích. Praha: Pracovní lékařství, 1996. info
  • JANOUT, V. Základy epidemiologie. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 1995. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2011/ULGATL0026