ULGATLA026 Spa hygiene

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
0/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
    2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízení
    3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
    4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
    5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
    6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
    7. Toxiny v potravinách
    8. Hygiena skladování potravin a pochutin
    9. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
Literature
    recommended literature
  • Platná legislativa v oblasti hygieny v aktuálním znění. info
  • KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
  • TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
  • Nové předpisy pro hygienu veřejného stravování. Beroun, 2007. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha, 2007. info
  • VOLDŘICH, M. - JECHOVÁ, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii: HACCP: správná výrobní a hygienická praxe. Praha, 2004. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA026