KLJNEJ13 Německý jazyk III - pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
KLJNEJ12 Německý jazyk II - pokročilí || ULGATLP182 Německý jazyk II - pokročilí
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vybavit studenty jazykovými a komunikativními dovednostmi, které budou potřebovat k práci v oboru lázeňství a turismu. Současně budou studenti vybaveni znalostí potřebné terminologie ve studovaném oboru, seznámí se rovněž s vybranými tématy obchodního jazyka. Součástí výuky je práce s odbornými texty s tematikou zaměřenou na studovaný obor. Důraz je kladen na plynulou lexikálně bohatou komunikaci, na rozvíjení a osvojování výrazových prostředků odborného jazyka.
Osnova
  • 1. Ein Stellenangebot; Im Büro der Zukunft
    2. Rund um die Messe Expo 2000
    3. GRAMMATISCHE SCHWERPUNKTE
    a) Adjektive
    b) Eingeleitete Nebensätze
    c) Passiv
    d) Konjunktiv II.
    e) Haben/sein + zu + Infinitiv
    f) Attribute
    4. FACHTHEMEN - HOTELKORRESPONDENZ
    a) Geschäftsbriefe: Äußere Form
    b) Anfrage (Textbausteine)
    c) Angebot (Textbausteine)
    d) Reservierung (Textbausteine)
    e) Bestätigung der Reservierung, Annullierung
    f) Abrechnung (Textbausteine)
    g) Reklamation (Textbausteine)
Literatura
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • BARBERIS, P. - BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Korrespondenz. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2005. info
  • ŠIMONOVSKÁ, E. Fachdeutsch für Fortgeschrittene. Praha: Vysoká škola hotelová, 2004. ISBN 80 86578 25 9. info
  • NEKOVÁŘOVÁ, A. - FLIEGLER, D. Alltagssprache Deutsch. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN 80-7238-143-1. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, prezentace vybraného tématu před skupinou a písemného testu (70% úspěšnost). Studenti tohoto předmětu mají závaznou 75% docházku.
Předmět může být zapsán pouze po získání zápočtu z předcházejícího semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.