UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2024
Extent and Intensity
0/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
PhDr. Zdeňka Římovská, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
PhDr. Hana Heiderová, PhD.
Institute of Public Administration and Social Policy – Faculty of Public Policies in Opava
Contact Person: Ing. Lucie Kamrádová, Ph.D.
Timetable of Seminar Groups
UVSSPUD021/A: Sat 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská
UVSSPUD021/B: Sat 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA ( FVP ) && TYP_STUDIA ( C )
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je umožnit studentům získat základní informace o ošetřovatelské péči včetně nácviku provádění praktických výkonů. Student bude schopen po absolvování předmětu provádět základní ošetřovatelské intervence v souladu s nejnovějšími poznatky při dodržení postupu lege artis. Umožňuje studentům získat základní orientaci v základních lidských potřebách včetně jejich saturace u klientů/pacientů. Část předmětu je zaměřena na získání odborných znalostí z oblasti nejčastějších chronických onemocnění včetně specifik ošetřovatelské péče o tyto klienty/pacienty
Syllabus (in Czech)
  • 1. Ošetřovatelství jako věda, ošetřovatelská péče, lidské potřeby z pohledu ošetřovatelství. Spolupráce sociální práce a zdravotnictví.
  • 2. Zajištění bezpečného domácího prostředí, vybavení, základní bezpečnostní prvky a pomůcky.
  • 3. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace.
  • 4. Podpora aktivity pacientů, mobilizace.
  • 5. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla.
  • 6. Prevence dekubitů, polohování.
  • 7. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, nazogastrické a orogastrické sondy.
  • 8. Dietní systém, rozdělení diet, využití diet v rámci léčebné péče.
  • 9. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace.
  • 10. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie.
Literature
    required literature
  • Povinná literatura

    HEIDEROVÁ, H. Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky Distanční studijní text Opava 2021.

    HLUBKOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v

Assessment methods (in Czech)
Zápočet – zápočtový test a zkouška. Kombinovaná forma: splnění korespondenčních úkolů. Zkouška: písemné prověření znalostí z přednášek a povinné literatury dle sylabu předmětu.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
Information on the extent and intensity of the course: 10př/sem.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2024/UVSSPUD021