KCR015 Beverage Culture

School of Business Administration in Karvina
Summer 2010
Extent and Intensity
1/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Šmachová (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Poláček
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním a hotelovém zařízení a prohloubení znalostí o oblast míchaných nápojů. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače se strukturou nápojového lístku a cenovou tvorbou. Praktická cvičení jsou zaměřena na přípravu míchaných nápojů.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Význam nápojů
    2. Nealkoholické nápoje
    3. Pivo
    4. Víno
    5. Lihoviny
    6. Káva
    7. Čaj
    8. Bary
    9. Míchané nápoje a jejich příprava
    10. Inventář k nápojům
    11. Servis nápojů
    12. Vhodnost nápojů dle gastronomických pravidel
Literature
    required literature
  • GÖLLES, A. Ušlechtilé destiláty. Praha: Ivo Železný, 2001. ISBN 80-237-3642-6. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
  • CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
    recommended literature
  • THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
  • DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCR015