OPF:KCR015 Beverage Culture - Course Information
KCR015 Beverage Culture
School of Business Administration in KarvinaWinter 2009
- Extent and Intensity
- 1/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Šmachová (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Jiří Poláček
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním a hotelovém zařízení a prohloubení znalostí o oblast míchaných nápojů. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače se strukturou nápojového lístku a cenovou tvorbou. Praktická cvičení jsou zaměřena na přípravu míchaných nápojů.
- Syllabus (in Czech)
1. Význam nápojů
2. Nealkoholické nápoje
3. Pivo
4. Víno
5. Lihoviny
6. Káva
7. Čaj
8. Bary
9. Míchané nápoje a jejich příprava
10. Inventář k nápojům
11. Servis nápojů
12. Vhodnost nápojů dle gastronomických pravidel
- Literature
- required literature
- GÖLLES, A. Ušlechtilé destiláty. Praha: Ivo Železný, 2001. ISBN 80-237-3642-6. info
- MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
- CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2009/KCR015