HKDRPBP050 Příprava volnočasového produktu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2024
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Igor Zmeták, Ph.D. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
Út 11:25–12:10 M6
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
HKDRPBP050/A: Út 12:15–13:50 M6, R. Dluhošová, I. Korbelářová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout základní teoretickou průpravu pro aplikaci prezentace a edukace kulturního dědictví v regionální praxi, konkrétně v kulturním turismu. Na příkladu tvorby konkrétně zadaného volnočasového produktu na kulturně historické téma (krátkodobá exkurze/zájezd) se studenti seznámí se zásadami interdisciplinárního přístupu k zadání, prakticky se zapojí do tvorby dílčích segmentů, ověří si své interpretační dovednosti a předpoklady pro individuální a týmovou práci. V rámci předmětu získají konkrétní přehled o technice přípravy produktu, výběru destinace a organizačně-technické stránce zajištění produktu. Osvojí si základy topografické a chronologické přípravy a stanovení smluvních podmínek poskytování jednotlivých služeb. Seznámí se s cenovou kalkulací zájezdu, jednotlivými kroky přípravy průvodce, vyúčtováním a vyhodnocením realizovaného produktu.
Výstupy z učení
Student získá základní teoretické znalosti z oblasti přípravy volnočasového produktu, umí sestavit adekvátní a realizovatelný program volnočasového produktu; dokáže vybrat vhodné destinace, je schopen smluvně zajistit jednotlivé služby a následně připravit cenovou kalkulaci turistického produktu. Dokáže aplikovat získané poznatky do praxe, posoudit adekvátnost produktu vzhledem ke zvolené klientele.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje.
  • 2. – 3. Výběr destinace/í pro realizaci konkrétně zadaného produktu se zaměřením na kulturní dědictví (dále produktu), s přihlédnutím ke zvolené klientele a stupni odbornosti obsahu prezentace.
  • 4. Organizačně-technická příprava produktu.
  • 5. – 6. Topografická a chronologická příprava turistického produktu.
  • 7. Smluvní zajištění jednotlivých služeb.
  • 8. Cenová kalkulace turistického produktu.
  • 9. – 11. Příprava průvodce pro realizaci produktu s přihlédnutím ke zvolené klientele a stupni odbornosti obsahu prezentace.
  • 12. Kontrola stavu přípravy produktu.
  • 13. Vyúčtování a vyhodnocení produktu (teoretický vstup).
Literatura
    povinná literatura
  • GOELDNER, CH. R. and J. R. B. RITCHIE. Cestovní ruch: principy, příklady, trendy. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0298-2. info
  • KUNEŠOVÁ, E. - FARKOVÁ, B. Technika zahraničních zájezdů. Praha, 2004. info
  • SEIFERTOVÁ, V. a kol. Průvodcovské činnosti. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4807-8. info
  • Vitáková, M. Využití kulturních a přírodních památek pro cestovní ruch. Praha, 2007. URL info
    doporučená literatura
  • BERÁNEK, J. A KOL. Ekonomika cestovního ruchu. Praha: MAG CONSULTING, 2013. info
  • Hájná, M. Rožmberkové. Cestovní původce. České Budějovice 2010.
  • Palátková, M. – Zichová, J. Ekonomika turismu – turismus České republiky. Praha 2014.
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
    neurčeno
  • Další literatura ke kulturně historické tématice dle zaměření exkurze.
  • Průvodcovská sada
  • Mapy, autoatlasy, GPS navigace
Výukové metody
Výklad, přednáška, diskuse, kladení otázek, řešení problémů, příklady dobré praxe, situace z reálného života, brainstorming
Metody hodnocení
Ústní zkouška; písemná příprava na exkurzi. Docházka na semináře (75%), aktivní přístup.
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2024/HKDRPBP050