ULGATLA011 Provoz lázeňských zařízení

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2013
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni s významem a postavením lázeňství v rozvoji regionu, specifickými znalostmi potřebnými pro výkon samostatné činnosti i střední řídící funkce v lázeňském provozu. Cílem je diferenciace specifik lázeňských služeb od standardních hotelových a gastronomických služeb. Studenty je nezbytné naučit využívat potenciál lázeňských zařízení pro přípravu programů nejen pro léčebnou, ale zejména pro preventivní péči jednotlivců o svůj zdravotní stav (fyzický i psychický). Dále je třeba vést studenty ke schopnosti identifikovat chybějící služby a hledat cesty k jejich úspěšnému zavedení v lázeňských zařízeních. Současně je třeba naučit studenty ovládat základní vazby týkající se organizace a řízení ekonomické efektivnosti lázeňského provozu.
Osnova
  • 1. Postavení, význam a podpora lázeňství pro rozvoj regionu
    2. Majetkoprávní vztahy v lázeňství a vliv jejich transformace na lázeňský provoz
    3. Lázeňská péče a systém poskytování lázeňských služeb s vazbou na zdravotní pojištění
    4. Klasifikace lázeňských služeb a jejich specifika v uzavřeném či otevřeném (komerčním) provozu
    5. Ubytovací služby a jejich význam pro lázeňský pobyt
    6. Gastronomické služby jako nedílná součást léčebné péče
    7. Doplňkové služby, volnočasové aktivity, služby poskytované jinými provozovateli
    8. Organizace a řízení provozu lázeňských zařízení
    9. Ekonomika a provoz lázeňského zařízení
    10.Tvorba produktů lázeňské péče a jejich propagace
    11.Profesní organizace v lázeňství
Literatura
    doporučená literatura
  • odborné časopisy. Hotel & Spa, Food Service, Hotel Revue. info
  • Zákon č. 164/2001 Sb. o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon). info
  • Vyhláška č. 267/2012 Sb. o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči pro dospělé, děti a dorost. 2012. info
  • BARROWS, C. W. - POWERS, T. Introduction to Management in the Hospitality Industry. 2008. info
  • BLAHUŠOVÁ, E. Wellness, Fitness. Praha, 2005. info
  • DĚDINA, J. Management, organizování a ekonomika lázeňství. Praha: VŠ CRHL, 2004. ISBN 80-86592-01-4. info
  • SEIFERTOVÁ, V. Marketing v lázeňském cestovním ruchu. Praha: VŠ CRHL, 2003. ISBN 80-86592-00-6. info
  • BUCHAROVIČ, S. - WIESER, S. Encyklopedie lázní a léčivých pramenů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha, 2001. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • MORRISON, A. M. Marketing v pohostinství a CR. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-605-90-2. info
  • BURT, B. Best Spas of the world. 2nded. The Globe Pequot press, 1979. ISBN 0-7627-2473-0. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je zpracování seminární práce na zadané téma (např. systém poplatků v lázeňských zařízeních, dietní lázeňský systém - analýza příspěvků zdravotních pojišťoven, analýza dokumentace v lázeňských zařízeních včetně interních předpisů a provozních řádů), poté je předmět ukončen zkouškou prověřující znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek. Zkouška je realizována formou písemného testu a podmínkou ukončení je dosažení minimálně 70 % znalosti v rozsahu uvedné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.