UHVD0004 Kulturní antropologie

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2020
Rozsah
1/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Igor Zmeták, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Igor Zmeták, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Igor Zmeták, Ph.D.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
St 13:55–14:40 M11
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
UHVD0004/A: St 13:05–13:50 M11, I. Zmeták
Předpoklady
Důraz kladen na četbu klíčových textů kulturních antropologů a analyzování jejich vlivu v oblasti historiografie.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s hlavními rysy, metodami, postupy a koncepty kulturní antropologie jako vědy o vnímání a utváření kulturní jinakosti. Pozornost bude věnována například utváření etnické, genderové či náboženské alterity, a také problematice ekonomické a vizuální antropologie. Důraz bude kladen na četbu klíčových textů kulturních antropologů a analyzování jejich vlivu v oblasti historiografie.
Osnova
  • 1. Úvod
    2. Metody
    3. Klíčové koncepty
    4. Ekonomická antropologie
    5.-7. Směna zboží a dárcovství
    8. Vizuální antropologie
    9.-12. Interpretace textů
Literatura
    doporučená literatura
  • Nešpor, Z. ? Horský, J. Historická antropologie? Metodické problémy a paradoxy na pomezí dějepisectví, sociologie a sociální antropologie. Kuděj 1/ 2004, s. 61- 81. info
  • Bowie, F. Antropologie náboženství. Praha, 2008. info
  • ERIKSEN, THOMA H. Sociální a kulturní antropologie: Příbuzenství, národnostní příslušnost, rituál. Praha: Portál, 2008. info
  • Nünnig, A. - Nünnig, V. Konzepte der Kulturwissenshaften. Stuttgart, 2003. info
  • R. F. Murphy. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha, 1999. info
  • Kottack, C.P. Anthropology, The Exploration of Human Diversity. New York, 1991. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2021, léto 2022, léto 2023.