FPF:ULGATL0026 Hygiena v lázeňském provozu - Informace o předmětu
ULGATL0026 Hygiena v lázeňském provozu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2009
- Rozsah
- 0/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Garance
- Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
- Osnova
- 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízeních
3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
7. Hygiena skladování potravin a pochutin
8. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
- 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
- Literatura
- doporučená literatura
- KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
- TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
- ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
- SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 2001. ISBN 80-7032-250-7. info
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
- SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
- JIRÁK, Z. A KOL. Hygiena práce v základních výrobních odvětvích. Praha: Pracovní lékařství, 1996. info
- JANOUT, V. Základy epidemiologie. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 1995. info
- Informace učitele
- Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování zápočtového testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu seminářů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2009/ULGATL0026