FPF:ULGATLA046 Speciální gastronomie - Informace o předmětu
ULGATLA046 Speciální gastronomie
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2012
- Rozsah
- 1/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je předat studentům teoretické znalosti i praktické dovednosti v oblasti přípravy složitějších a netradičních pokrmů z různých druhů surovin, seznámit studenty s rozsahem sortimentu a možnostmi jeho obměňování, se sledováním moderních trendů, použití nové techniky. Studenti získají přehled o způsobu přípravy speciálních výrobků teplé a studené kuchyně i cukrářské výroby - zážitková gastronomie.
- Osnova
- 1. Vyšší forma složité obsluhy
2. Technologie přípravy složitějších pokrmů
3. Studená kuchyně
4. Masové pokrmy
5. Mořské a sladkovodní ryby
6. Příprava teplých omáček, polévky
7. Moučníky
8. Organizace výroby speciálních pokrmů
9. Slavnostní gastronomické akce
10.Banket
11.Raut - party
12.Nové trendy zážitkové gastronomie
- 1. Vyšší forma složité obsluhy
- Literatura
- doporučená literatura
- KŘIVÁNKOVÁ, E. - NETUŠIL, - HOLAS A KOL. Technologie přípravy pokrmů a nápojů I., II. info
- BROWN, A. Ch. Understanfing Food: Principles &Preparation. Londýn, 2008. info
- KOL. AUTORŮ. Vše o vaření. Praha, 2008. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
- TULL, A. Food Technology. Oxford, 2002. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
- MEYER, S. et al. Professional Table Service. 1990. info
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2012/ULGATLA046