ULGATL0026 Hygiena v lázeňském provozu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2015
Rozsah
0/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
Osnova
  • 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
    2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízeních
    3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
    4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
    5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
    6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
    7. Hygiena skladování potravin a pochutin
    8. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
Literatura
    doporučená literatura
  • KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
  • TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
  • ČEMUSOVÁ, M. Správná výrobní a hygienická praxe ve stravování. Praha: Grada, 2007. ISBN 80-86724-07-7. info
  • SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 2001. ISBN 80-7032-250-7. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • JIRÁK, Z. A KOL. Hygiena práce v základních výrobních odvětvích. Praha: Pracovní lékařství, 1996. info
  • JANOUT, V. Základy epidemiologie. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 1995. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování zápočtového testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2016.