FPF:KLJNEJ25 Německý jazyk V - MP - Informace o předmětu
KLJNEJ25 Německý jazyk V - mírně pokročilí
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2017
- Rozsah
- 0/3/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící) - Garance
- PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Předpoklady
- KLJNEJ24 Německý jazyk IV - MP || ULGATLJ382 Německý jazyk IV - MP
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je systematické prohlubování a upevňování všech jazykových dovedností, hlubší osvojení mluvnických struktur jazyka, zdokonalení ústního a písemného projevu s odborným obsahem, výslovnosti, poslechu a porozumění, schopnosti účastnit se dialogu v rámci dané odborné tématiky. Důraz se klade na volbu vhodných jazykových prostředků, na širší použití odborného jazyka v různých profesních situacích, na správné vystupování. Dále budou studenti vybaveni znalostí odborné slovní zásoby v oblasti turismu.
- Osnova
- 1. Grammar revision: Conjunction, present tense. Modal verbs and verb wissen. Subject man and es.
New grammar: Infinitive depending on noun and adjective. Infinitive depending on verb. Usage of Platz, Stelle, Ort.
2. Grammar revision: Demonstrative pronouns. Reflexive verbs. Imperative.
New grammar: Demonstrative pronouns. Pronoun einander. Prepositions with genitive. Usage of Ende and Schluss. Usage of endlich and schlie?lich.
3. Grammar revision: Time telling. Adjectival adverbs.
New grammar: Indirect questions. Clauses of manner. Clauses of concessions. Relative clauses.
4. Grammar revision. Comparison of adjectives and adverbs. Verb tun.
New grammar: Violation of clause frame after wie and als. Comparison of adjectives in predicate. Adverbs with -(e)stens, and -st. Usage of machen and tun.
5. FACHTHEMEN
a) Lebenslauf, Bewerbungschreiben, Interview
b) Management - Manager, Teamarbeit
c) Management im FB, in Hotellerie
d) Tschechische Republik - Geographie, Geschichte, touristische Zentren; Tschechische Kurorte
e) Opava, seine Umgebung; Prag - Geschichte, Sehenswürdigkeiten
- 1. Grammar revision: Conjunction, present tense. Modal verbs and verb wissen. Subject man and es.
- Literatura
- doporučená literatura
- JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
- JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
- BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
- DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
- KEPRTOVÁ, M. Německo-česká konverzace. Olomouc, 1998. ISBN 80-85275-14-7. info
- FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
- SACHS, R. Německá obchodní korespondence. Plzeň: Fraus, 1993. ISBN 80-900619-6-6. info
- HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
- Vyučovací jazyk
- Němčina
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zkouškou v rozsahu předmětů Německý jazyk I. - V. Podmínkou přistoupení ke zkoušce je získání zápočtu, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, prezentace vybraného tématu před skupinou a písemného testu (70% úspěšnost). Studenti tohoto předmětu mají závaznou 75% docházku.
Předmět může být zapsán pouze po získání zápočtu z předcházejícího semestru. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2017/KLJNEJ25