HKDRPNP018 Realizace volnočasového produktu se zaměřením na kulturní dědictví

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2021
Rozsah
0/1/0. + 5 dní. 5 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD. (cvičící)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
HKDRPNP018/A: Po 18:05–19:40 PED1, R. Dluhošová, J. Stuchlíková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět navazuje na Přípravu volnočasového produktu – forfaitového zájezdu – se zaměřením a) na klienty se specifickými potřebami, vyplývajícími z věku a sociálního postavení se zaměřením na kulturní dědictví českých zemí s akcentem na české země, příhraniční oblasti a regiony s kulturními a historickými vazbami na českou minulost, anebo b) na klienty se specifickými obsahovými požadavky z určité oblasti kulturního turismu. Cílem je realizace zvoleného produktu v rozsahu obvykle 5 dní v tuzemsku či zahraničí za účasti studentů a zástupců veřejnosti, pod pedagogickým vedením. Akcent je kladen na ověření úrovně teoretické přípravy produktu, odborný obsah a organizačně-technické zajištění (s přihlédnutím k potřebám/požadavkům klientů), zpracování cenové kalkulace a kvalitu průvodcovské přípravy. Po skončení realizace je produkt vyhodnocen, zvl. s ohledem na jeho tematické zaměření a jeho naplnění, kvalitu průvodcovských služeb z hlediska jejich technického zajištění a zejména úrovně prezentace a animace kulturního dědictví. Sestaveno je vyúčtování a provedeno celkové vyhodnocení realizovaného produktu.
Výstupy z učení
Student je schopen realizovat jednotlivé fáze volnočasového produktu, tj. dopravu, ubytování, průvodcování, prezentaci a animaci kulturního dědictví, vyúčtování.
Osnova
  • 1. – 2. Rekapitulace přípravy produktu se zaměřením na vybrané téma kulturních dějin/kulturního dědictví pro osoby se specifickými potřebami/speciálními obsahovými požadavky.
  • 3. Realizace turistického produktu – forfaitového zájezdu (v rozsahu cca 5 dní).
  • 4. Sestavení výsledné kalkulace a vyúčtování.
  • 5. Rozbor a evaluace přípravy, realizace, kalkulace a vyúčtování produktu.
Literatura
    povinná literatura
  • Athena na cestách. Přístupný cestovní ruch v kostce. Třinec, 2010. URL info
  • Chocholoušková, K. Tvorba zájezdů pro individuální klientelu. Bakalářská práce, VŠE, FMZ, Praha 2016.
  • Jančo, M. - Burešová, K. - Šefců, O. Jak dobýt hrad. Památky takřka bez bariér. Praha, 2007. info
  • MELICHÁREK, M. Řešení modelových situací v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. ISBN 80-901462-2-8. info
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
  • ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
    doporučená literatura
  • Doporučená literatura dle tématu a charakteru produktu.
  • Odborné časopisy cestovního ruchu.
Výukové metody
Realizace teoretické přípravy skupinového projektu, diskuse a hodnocení.
Metody hodnocení
Povinná účast na zájezdu s aktivní animací; písemná zpráva; docházka na semináře (75%).
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2020, zima 2022, léto 2024, léto 2025.