KLJNEJ25 Německý jazyk V - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2021
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
KLJNEJ25/A: Út 8:05–10:30 H2, Z. Jirásková
KLJNEJ25/B: Út 10:35–13:00 H2, Z. Jirásková
Předpoklady
( KLJNEJ24 Německý jazyk IV - MP || ULGATLJ382 Německý jazyk IV - MP ) && ! ULGATLJ482 Německý jazyk V - MP
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je systematické prohlubování a upevňování všech jazykových dovedností, hlubší osvojení mluvnických struktur jazyka, zdokonalení ústního a písemného projevu s odborným obsahem, výslovnosti, poslechu a porozumění, schopnosti účastnit se dialogu v rámci dané odborné tématiky. Důraz se klade na volbu vhodných jazykových prostředků, na širší použití odborného jazyka v různých profesních situacích, na správné vystupování. Dále budou studenti vybaveni znalostí odborné slovní zásoby v oblasti lázeňství a ekologie.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. Perfektum pravidelných sloves
    3. Lidské tělo, nemoci, základní fráze u lékaře
    4. Perfektum nepravidelných sloves
    5. Odborná terminologie z oblasti lázeňství, léčebné metody
    6. Všeobecný podmět man a es, zájmenná příslovce
    7. Lázeňské destinace v ČR
    8. První budoucí čas, sloveso tun
    9. Lázeňské destinace v regionu, wellness pobyty
    10. Slovosled ve vedlejší větě
    11. Zdravý životní styl, nové trendy v gastronomii
    12. Ekologický provoz v hotelnictví
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • KEPRTOVÁ, M. Německo-česká konverzace. Olomouc, 1998. ISBN 80-85275-14-7. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu, zpracování a prezentace vybrané lázeňské destinace v PowerPointu před skupinou Studenti mají závaznou 75% docházku. Předmět je ukončen zkouškou.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2022, zima 2023.