FPF:HKDRPNP035 Experimentální prakt. z kul.II - Informace o předmětu
HKDRPNP035 Experimentální praktikum z kulinárního dědictví II
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2024
- Rozsah
- 0/2/0. + 1 den. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Martina Bartoňová (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící) - Garance
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- HKDRPNP035/A: Út 15:35–17:10 M7, R. Dluhošová, I. Korbelářová
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Historie a kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, HKDvRPnp)
- Cíle předmětu
- Předmět představuje kulinární dědictví s kořeny v minulosti určitého regionu/lokality, resp. etnické či kulturní society, jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi „tradiční regionální kuchyně “ spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu (tzv. česká/slezská/slovenská kuchyně). Klade si za cíl důslednou aplikaci historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu. Navazuje na předmět Experimentální praktikum z kulinárního dědictví I.
- Výstupy z učení
- Student se orientuje v oblasti kulinárního dědictví s kořeny v minulosti určitého regionu/lokality, resp. etnické či kulturní society. Dokáže rozpoznat zjednodušenou, nekritickou či nesprávnou interpretaci tradičních pokrmů a nápojů. Je schopen důsledně aplikovat historický přístup ke kulinárnímu dědictví, identifikovat kořeny a chronologicky vymezit kulinární dědictví v kulturním a sociálním kontextu. Získané znalosti a dovednosti dokáže aplikovat při teoretické i praktické prezentaci kulinárního dědictví formou popularizačního workshopu či zážitkové akce na vybrané téma.
- Osnova
- 1. Úvod, východiska, terminologie, prameny a literatura.
- 2. Kulinární dědictví – stručná charakteristika (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).
- 3. Tradiční/regionální/lidové stravování a stolování.
- 4. Šlechtické a měšťanské stravování a stolování.
- 5. Moderní trendy, globalizace, péče o kulinární dědictví, způsoby jeho uchování.
- 6. Formy popularizace, prezentace a edukace a kulinárního dědictví.
- 7. Gastroturismus a historické/regionální tradice.
- 8. Experimentální retrogastronomie.
- 9. – 10. Teoretická obsahová příprava popularizační akce/workshopu na vybrané téma.
- Výukové metody
- Seminář, diskuse, brainsroming; vedení k samostatnosti při tvorbě produktu; příklady dobré praxe; praktické ověření teoretického výstupu
- Metody hodnocení
- Ústní rozprava. Návrh projektu/produktu; docházka na semináře (75%); povinná a aktivní účast na praktik/workshopu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2024/HKDRPNP035