HKDRPNP035 Experimentální praktikum z kulinárního dědictví II

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2024
Rozsah
0/2/0. + 1 den. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martina Bartoňová (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Ústav historických věd – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
HKDRPNP035/A: Út 15:35–17:10 M7, R. Dluhošová, I. Korbelářová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět představuje kulinární dědictví s kořeny v minulosti určitého regionu/lokality, resp. etnické či kulturní society, jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi „tradiční regionální kuchyně “ spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu (tzv. česká/slezská/slovenská kuchyně). Klade si za cíl důslednou aplikaci historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu. Navazuje na předmět Experimentální praktikum z kulinárního dědictví I.
Výstupy z učení
Student se orientuje v oblasti kulinárního dědictví s kořeny v minulosti určitého regionu/lokality, resp. etnické či kulturní society. Dokáže rozpoznat zjednodušenou, nekritickou či nesprávnou interpretaci tradičních pokrmů a nápojů. Je schopen důsledně aplikovat historický přístup ke kulinárnímu dědictví, identifikovat kořeny a chronologicky vymezit kulinární dědictví v kulturním a sociálním kontextu. Získané znalosti a dovednosti dokáže aplikovat při teoretické i praktické prezentaci kulinárního dědictví formou popularizačního workshopu či zážitkové akce na vybrané téma.
Osnova
  • 1. Úvod, východiska, terminologie, prameny a literatura.
  • 2. Kulinární dědictví – stručná charakteristika (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).
  • 3. Tradiční/regionální/lidové stravování a stolování.
  • 4. Šlechtické a měšťanské stravování a stolování.
  • 5. Moderní trendy, globalizace, péče o kulinární dědictví, způsoby jeho uchování.
  • 6. Formy popularizace, prezentace a edukace a kulinárního dědictví.
  • 7. Gastroturismus a historické/regionální tradice.
  • 8. Experimentální retrogastronomie.
  • 9. – 10. Teoretická obsahová příprava popularizační akce/workshopu na vybrané téma.
Výukové metody
Seminář, diskuse, brainsroming; vedení k samostatnosti při tvorbě produktu; příklady dobré praxe; praktické ověření teoretického výstupu
Metody hodnocení
Ústní rozprava. Návrh projektu/produktu; docházka na semináře (75%); povinná a aktivní účast na praktik/workshopu.
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2024/HKDRPNP035