UOLP019 Výživa a dietetika

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2024
Rozsah
16/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
Garance
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová
Rozvrh
Čt 14. 3. 13:55–17:10 C311, Út 26. 3. 13:05–18:00 C311, Po 8. 4. 13:55–17:10 C312, 17:15–18:50 C312
Předpoklady
FAKULTA ( FVP ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( P )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje ucelené informace o výživě a jejím význam pro vývoj zubu a stav chrupu. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
Výstupy z učení
Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost.
Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení.
Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace.
Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci.
Osnova
  • 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy, výživový protokol.
  • 2. Složení potravy a její energetická hodnota, Ph potravin.. Minerální látky a vitamíny ve výživě.
  • 3. Řízení energetické bilance.
  • 4. Tělesná aktivita a výživa.
  • 5. Diety a dietní systém.
  • 6. Otylost. Podvýživa.
  • 7. Výživa v dětském věku.
  • 8. Význam výživy pro správný vývoj zubu a pro prevenci zubního kazu.
  • 9. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
  • 10. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce.
  • 11. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
  • 12. Mentální anorexie a bulimie.
  • 13. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných, výživa u onkologických nemocných.
Literatura
    povinná literatura
  • HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Online. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. [citováno 2024-04-23] info
  • MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5351-5.
  • NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2018. ISBN 978-80-262-1357-4.
  • World health statistics 2017: monitoring health for the SDGs, Sustainable Development Goals. Geneva: World Health Organization, 2017. ISBN 978-92-4-156548-6.
  • ZELENÍKOVÁ, R. Zdravý životní styl. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.
    doporučená literatura
  • ČÍŽKOVÁ, H. Nealkoholické nápoje. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. a Potravinářská komora ČR, 2016. ISBN 978-80-87719-39-8.
  • DRBAL, C. Česká zdravotní politika a její východiska. 1.vyd. Online. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0. [citováno 2024-04-23] info
  • PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi. [CD-ROM] Souborné vydání. Online. Národní program zdraví. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-942-4. [citováno 2024-04-23] info
  • KAVKA, M. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. a Potravinářská komora ČR, 2016. ISBN 978-80-87719-52-7.
  • PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi. [CD-ROM] Souborné vydání. Národní program zdraví. Praha: Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2014. ISBN 978-80-7434-148-9.
    neurčeno
  • BLINKA, L. Online závislosti. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5311-9.
  • HONZÁK, R. Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-7429-552-2.
  • JUŘÍČKOVÁ, V. Péče o duševní zdraví. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.
  • PAPEŽOVÁ, H. Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2425-6.
  • Zdraví 2020. - Osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století.. Online. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2013. ISBN 978-80-85047-48-6. [citováno 2024-04-23] info
Metody hodnocení
Požadavky k zápočtu: Písemný test, min. 80 % úspěšnost.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2024/UOLP019