FVP:UOLP019 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
UOLP019 Výživa a dietetika
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2021
- Rozsah
- 13/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová - Rozvrh
- St 17. 3. 12:15–14:40 C312, St 24. 3. 12:15–14:40 C312, St 31. 3. 12:15–14:40 C312, 14:45–15:30 C312, St 14. 4. 12:15–14:40 C301
- Předpoklady
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Dentální hygiena (program FVP, DENH)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje ucelené informace o výživě a jejím význam pro vývoj zubu a stav chrupu. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
- Výstupy z učení
- Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost.
Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení.
Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace.
Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci. - Osnova
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy, výživový protokol.
- 2. Složení potravy a její energetická hodnota, Ph potravin.. Minerální látky a vitamíny ve výživě.
- 3. Řízení energetické bilance.
- 4. Tělesná aktivita a výživa.
- 5. Diety a dietní systém.
- 6. Otylost. Podvýživa.
- 7. Výživa v dětském věku.
- 8. Význam výživy pro správný vývoj zubu a pro prevenci zubního kazu.
- 9. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
- 10. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce.
- 11. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
- 12. Mentální anorexie a bulimie.
- 13. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných, výživa u onkologických nemocných.
- Literatura
- povinná literatura
- HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5351-5.
- NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2018. ISBN 978-80-262-1357-4.
- World health statistics 2017: monitoring health for the SDGs, Sustainable Development Goals. Geneva: World Health Organization, 2017. ISBN 978-92-4-156548-6.
- ZELENÍKOVÁ, R. Zdravý životní styl. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.
- doporučená literatura
- ČÍŽKOVÁ, H. Nealkoholické nápoje. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. a Potravinářská komora ČR, 2016. ISBN 978-80-87719-39-8.
- DRBAL, C. Česká zdravotní politika a její východiska. 1.vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-340-0. info
- PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi. [CD-ROM] Souborné vydání. Národní program zdraví. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-942-4. info
- KAVKA, M. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú. a Potravinářská komora ČR, 2016. ISBN 978-80-87719-52-7.
- PROVAZNÍK, K. Manuál prevence v lékařské praxi. [CD-ROM] Souborné vydání. Národní program zdraví. Praha: Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2014. ISBN 978-80-7434-148-9.
- neurčeno
- BLINKA, L. Online závislosti. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5311-9.
- HONZÁK, R. Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-7429-552-2.
- JUŘÍČKOVÁ, V. Péče o duševní zdraví. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012.
- PAPEŽOVÁ, H. Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2425-6.
- Zdraví 2020. - Osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2013. ISBN 978-80-85047-48-6. info
- Metody hodnocení
- Požadavky k zápočtu: Písemný test, min. 80 % úspěšnost.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2021/UOLP019