UOSK045 Výživa člověka

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2019
Rozsah
Přednáška 5 HOD/SEM. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
Garance
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité v klinické praxi.
Osnova
  • Obsahové zaměření přednášek:
    Počet hodin Témata
    1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    1 Výživa v dětském věku.
    1 Umělá výživa parenterální a enterální.
    1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
    1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
    1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
Literatura
    doporučená literatura
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • ZELENÍKOVÁ, R. Zdravý životní styl. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
  • SATINSKÝ,I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. URL info
  • GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ,Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Informace učitele
Požadavky k zápočtu:
80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností)
Prezentace vybraného tématu v seminárním cvičení
Vypracování ošetřovatelského plánu
Obhajoba a rozbor seminární práce
Rozsah seminární práce 3-6 stran.
Požadavky ke zkoušce:
Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnost
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2019/UOSK045