CVABKCSP Společenský a diplomatický protokol

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2024
Rozsah
16/0/0. Přednáška 16 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Patrik Kajzar, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Předpoklady
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( K ) && ( ROCNIK ( 2 ) || ROCNIK ( 3 ))
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 30 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/30, pouze zareg.: 0/30
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými současnými pravidly společenského styku ve vybraných oblastech společenského života. Dále bude studentům objasněna problematika mezinárodního obchodního a diplomatického protokolu v mezinárodní obchodní a diplomatické praxi.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- vyjmenovat vybrané osobnosti české etikety;
- identifikovat a shrnout důležité rysy pravidel společenského styku ve vybraných oblastech společenského života;
- vysvětlit problematiku mezinárodního obchodního a diplomatického protokolu v mezinárodní obchodní a diplomatické praxi;
Osnova
  • 1. Úvod do pravidel společenského styku
  • Základní pravidla a pojmy. Etiketa a její historie. Osobnosti české etikety. Společenská významnost lidí. Společenské prohřešky lidí. Komunikace mezi lidmi. Představování, vizitky a tituly.
  • 2. Společenské oblečení
  • Dress Code, pánské oblečení, dámské oblečení.
  • 3. Cestování a volný čas
  • Obchodní cesta. Soukromá cesta. Dovolená a volný čas. Sport. Cestujeme MHD. Jezdíme na kole. Cestujeme vlakem a autobusem. Cestujeme lodí a letadlem. Jízda automobilem a na motocyklu.
  • 4. V zaměstnání
  • Ucházíme se o zaměstnání. Chování v zaměstnání. Poprvé šéfem. Timemanagement. Kolektiv.
  • 5. Etika společenských akcí a v podnikání
  • Základní zásady společenského chování při návštěvě různých společenských akcí – divadlo, kino, vernisáž, koncerty, plesy, taneční zábavy, promoce, svatební hostiny, firemní večírky, rauty. Pravidla stolování.
  • 6. Zásady a specifika obchodního jednání ve vybraných zemích
  • Obchodní etiketa jednání se zahraničními partnery ve vybraných zemích. Příprava na obchodní jednání, základní charakteristika kultur.
  • 7. Společenské podniky a příležitosti
  • Druhy společenských podniků a příležitostí. Organizace jednotlivých podniků. Pozvání a pozvánky.
  • 8. Diplomatické styky a diplomatický protokol
  • Diplomacie a diplomatické styky. Orgány státu pro mezinárodní styk. Diplomatická mise. Konzulární styky a konzuláty. Pravidla pro další protokolární akce a diplomatickou korespondenci.
Literatura
    povinná literatura
  • KAJZAR P. a P. PELLEŠOVÁ, 2018. Společenský a diplomatický protokol. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7510-300-0. (k dispozici na univerzitním portále LMS Moodle)
  • GULLOVÁ, S., 2013. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol. 3., doplněné a přepracované vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978–80-247-4418-6.
  • NĚMČANSKÝ, M., 2011. Společenský, diplomatický a obchodní protokol. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7248-636-6.
  • SMEJKAL, V. a H. S. BACHRACHOVÁ, 2011. Velký lexikon společenského chování. 2. rozšířené vyd. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3650-1.
    doporučená literatura
  • KAJZAR, P., 2013. Společenský protokol. Karviná: SU OPF. (k dispozici na univerzitním portále LMS Moodle)
  • MATHÉ, I. a L. ŠPAČEK, 2005. Etiketa. Praha: BB art. ISBN 80-7341-564-X.
  • POWELL, M., 2005. Behave Yourself!: The Essential Guide To International Etiquette. Rowman & Littlefield Publishers, Inc. ISBN 9780762736720.
Výukové metody
Přednášky
seminární práce
diskuse
Metody hodnocení
seminární práce (20%), 2 průběžné testy (20%) a ústní zkouška (60%)
Informace učitele
Hodnotící metody: 2 průběžné testy (20 % hodnocení), seminární práce (20 % hodnocení), ústní zkouška (60 % hodnocení).
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.