OPF:KCRCKBP Kvalita a bezpečnost potravin - Informace o předmětu
KCRCKBP Kvalita a bezpečnost potravin
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2010
- Rozsah
- 8/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
Mgr. Jiří Honka (přednášející)
Mgr. Jiří Honka (cvičící)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící) - Garance
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.
- Osnova
1. Bezpečnost potravin v EU
2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP
5. Všeobecné požadavky na označování potravin
6. Hygienická rizika, prevence onemocnění z potravin
7. Cizorodé látky v poživatinách a nové úpravy potravin
8. Vliv obalů na kvalitu potravin
9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
10. Kvalita mléka a mléčných výrobků, nákazy přenosné na člověka
11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
- Literatura
- povinná literatura
- Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- doporučená literatura
- OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
- KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
- SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
- VELÍŠEK J.,. Chemie potravin 1, 2, 3. Tábor: Ossis, 2002. info
- STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Informace učitele
- 50% povinná účast v seminářích, písemná forma zkoušky.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2010/KCRCKBP