HOT002 Management ubytovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2007
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Předmět přiblíží posluchačům hotel jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, naučí je tento složitý systém řídit, což předpokládá výbornou znalost chodu jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací a technický úsek). Naučí posluchače řešit složité situace při tvorbě produktu jednotlivých úseků i hotelu jako celku v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
    1. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    2. Charakter hotelového produktu a organizační struktura hotelu
    3. Hotelový management (manažerský tým) a pracovníci hotelového provozu
    4. Ubytovací úsek hotelu
    5. Housekeeping
    6. Doplňkové služby hotelu
    7. Operativní evidence hotelu
    8. Produktivita práce
    9. Využití informačních technologií
    10. Sběr a zpracování informací v hotelovém průmyslu
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, obrat, statistika a její využití
    12. Charakteristika a fungování hotelových skupin
Literatura
    povinná literatura
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    doporučená literatura
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
Informace učitele
Předmět je ukončen písemnou zkouškou. Podmínkou k vykonání zkoušky a absolvování předmětu je zpracování a prezentace seminární práce na stanovené téma.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2006.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/HOT002