KCR003 Gastronomie 2 - servis

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
1/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Pavel Šoučík (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích stravovacích a společensko-zábavních; studenti získají znalosti psychologie hostů a pracovníků v hotelnictví, kterých budou využívat v provozní a řídicí činnosti.
Osnova

  • 1. Společenská pravidla, osobnost pracovníka v obsluze
    2. Hygienické předpisy, estetika, bezpečnost práce
    3. Restaurační inventář
    4. Inventář ostatních odbytových středisek
    5. Příprava na provoz
    6. Způsoby prostírání stolů na snídaně, obědy, večeře
    7. Příprava pomocného inventáře
    8. Způsoby nabídky, prodeje, placení
    9. Organizace práce - systém obsluhy
    10. Systémy obsluhy
    11. Restaurační způsoby obsluhy
    12. Další způsoby obsluhy
Literatura
    povinná literatura
  • ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Mladá Fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
  • JEČNÁ, D. Společenské chování. Praha: Grada, 1999. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné zvládnutí normování, přístup k osobní hygieně a hygieně pracoviště, organizace výroby, práce v kolektivu, dodržování technologických postupů výroby včetně písemné přípravy na praktickou výuku formou seminárních prací. Předmět je zakončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, zima 2009, léto 2010.