PEMBPTJA Teorie jakosti

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2014
Rozsah
2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Garance
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem, Ochranou zájmů spotřebitele dává tento předmět studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Předmět vytváří nezbytnou základnu pro navazující předmět Řízení kvality, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
Osnova
  • 1. Užitná hodnota a jakost zboží.
    2. Měření vlastnosti zboží
    3. Jakostní skupiny a jakostní značky
    4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)
    5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)
    6. Poživatiny (látky živící)
    7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)
    8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)
    9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)
    10. Genetická modifikace potravin
    11. Technologie radiačního ošetření potravin
    12. Falšování zboží
    13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
    1. Užitná hodnota a jakost zboží. Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, estetická působivost zboží.
    2. Měření vlastnosti zboží. Měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Opatření a dokumenty EU spojené s jakostí zboží.
    3. Jakostní skupiny a jakostní značky. Jakostní znaky základní a pomocné, jakostní značky na českém trhu, jakostní značky zahrnuté v České kvalitě.
    4. Vlivy působící ve sféře oběhu zboží (mechanické, fyzikální, chemické). Vlivy pozitivní a vlivy negativní. Ochrana před mechanickými vlivy, členění fyzikálních vlivů: vliv teploty, vlhkosti a světelných složek na jakost zboží.
    5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu zboží (chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží.) Vlivy chemických vlastnosti zboží a chemické vlivy prostředí. Členění biologických vlivů a jejich charakteristika, druhy opotřebení, jejich kalkulace, monitoring ztrát zboží.
    6. Poživatiny (látky živící). Dělení poživatin. Bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné, dávky bílkovin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Změny bílkovin v různých druzích prostředí. Bílkoviny a kvalita potravin.
    7. Poživatiny (látky sytící a ochranné). Tuky, dělení podle obsahu látek důležitých v hodnocení, vliv přepalování tuků a obsah cizorodých látek na jejich kvalitu. Monosacharidy, disacharidy, polysacharidy, jejich vliv na kvalitu potravin. Vliv vitamínů na zdraví a kondici, přítomnost vitamínů jako kvalitativní kritérium hodnocení zboží.
    8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva) Důvody přítomnosti aditiv v potravinách, předpisy regulující jejich užití v potravinářském průmyslu, označení aditiv, rizika z aditiv, opodstatnění a limity jejich použití.
    9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua) Zdroje kontaminantů, druhy, jejich působení na zdraví konsumentů a na kvalitu zboží. Limity reziduí (PCB, dusičňany, pesticidy, antibiotika a hormony.
    10. Genetická modifikace potravin. Členění GMO, vlastnosti, rizika GMO, rizika pro životní prostředí, instituce pracující z GMO, předpisy o nakládání s GMO.
    11. Technologie radiačního ošetření potravin. Podstata a metody radiačního ošetření zboží, druhy používaných paprsků, dokumentace o ozařování, postoje vybraných zemí k problematice radiačního ošetření zboží.
    12. Falšování zboží. Právní úprava falšování zboží v EU a v ČR, způsoby falšování zboří, příklady falšování zboží v jednotlivých komoditách zboží. Činnost orgánu hygienické
    služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
    13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit (káva, čaj, víno, lihoviny). Hodnocení kvality těchto výrobků, jejich využívání v podnikatelské sféře, zásady podávání.
Literatura
    povinná literatura
  • D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test". info
  • TUTELYAN, V. Genetically Modified Food Sources : Safety Assessment and Control. London: Academic Press., 2013. ISBN 978-0-12-405878-1. info
  • SINGH, R. P., HELDMAN, D. R. Introduction to Food Engineering. London: Academic Press., 2013. ISBN 978-0-12-398530-9. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
    doporučená literatura
  • European RAPEX rapid alert system: http//ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm. info
  • RASFF European early warning: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm. info
  • Vyhláška č. 4/2008 Sb., ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přidatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. info
  • www stránky hygienických stanic. info
  • Zákon č. 120/2008 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon 459/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000 Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku ve znění pozdějších předpisů. info
  • KADLEC, P. a KOL. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. ISBN 80-7080-510-2. info
  • KADLEC, P. Technologie potravin I. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 80-7080-509-9. info
  • SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHT, 2006. ISBN 80-903137-2-8. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
Výukové metody
Demonstrace dovedností
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
Průběžný test, písemná zkouška
AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž80
Přednáška26
Zkouška40
Celkem146
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017.