PEMNANKS Tender Calculation in Services

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2014
Rozsah
1/2/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Karel Stelmach, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu "Nabídkové kalkulace ve službách" je přiblížit studentům úlohu a postavení kalkulací v podnikatelské činnosti se zaměřením na specifika v oblasti služeb. Předmět svým obsahovým zaměřením navazuje na znalosti studentů získané v předmětech "nauka o podniku" a "ekonomika podniku". V rámci výuky získají studenti přehled o metodách a kalkulačních technikách používaných při sestavování kalkulací v oblasti služeb. Seznámí se s aplikací kalkulací jako jednoho z významných nástrojů vnitropodnikového řízení. V rámci cenotvorby poskytovaných služeb budou studenti seznámení s úlohou kalkulací při její realizaci. Náplní seminářů jsou praktické ukázky tvorby kalkulací s využitím vhodných kalkulačních technik.
Osnova
  • 1. Význam kalkulací ve službách
    2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
    3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
    4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
    5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
    6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
    7. Kalkulace dělením
    8. Kalkulace přirážkové
    9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
    10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
    11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
    12. Rozbor kalkulací
    13. Případové studie
    1. Význam kalkulací ve službách
    Definice základních pojmů, specifika odvětví služeb. Význam hospodárnosti a cenotvorby.
    2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
    Druhové, účelové , manažerské pojetí nákladů a vliv na kalkulační techniku. Řízení nákladů, význam plánu a rozpočtu.
    3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
    Základní pohled do tvorby kalkulace, časové hledisko. Třídění dle úplnosti nákladů a využití výrobní kapacity. návaznost kalkulací na informační systém podniku a stupně řízení.
    4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
    Ukazatel příspěvku na úhradu jako prostředek analýzy portfolia služeb. Analýza ekonomického dopadu manažerského rozhodnutí a vlivu tržeb na výsledek hospodaření.
    5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
    Nákladové a hodnotové řízení podniku. Controllingové pojetí kalkulace. Vnitropodnikové předávky výkonů.
    6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
    Srovnání vypovídací schopnosti obou kalkulací, výhod a nevýhod v závislosti na dynamice. Analýza úzkých míst.
    7. Kalkulace dělením
    Dělení prosté, kalkulace stupňovitá, dělení poměrovým číslem. Výhody a nevýhody této techniky.
    8. Kalkulace přirážkové
    Kalkulace s režijní sazbou, s režijní přirážkou, s více přirážkami. Komparace výsledků s technikou dělením.
    9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
    Procesní přístup ke kalkulaci. definice vztažné veličiny, popis procesu služby, propočty danou technikou.
    10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
    Kalkulace ubytovacích služeb pomocí hodnotového faktoru, pomocí obytné plochy. Kalkulace pomocí nákladových funkcí. Kalkulace ve stravování.
    11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
    Kalkulace v dopravních službách a její principy. Kalkulace v obchodním podniku.Kalkulace v cestovní kanceláři. Kalkulace v bankovnictví.
    12. Rozbor kalkulací
    kalkulace jako součást ekonomického řízení podniku. Metody včasného řízení nákladů.
    13. Případové studie
Literatura
    povinná literatura
  • BURNS, P. Entrepreneurship and Small Business. London: Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-4733-3. info
    doporučená literatura
  • GUPTA, K.R. Cost management: measuring, monitoring. Delhi: Global India Pub, 2009. ISBN 978-938-0228-020. info
  • JONES, T. Culinary calculations: simplified math for culinary professionals. 2nd ed. Hoboken: John Wiley, 2008. ISBN 04-717-4816-1. info
  • DRURY, C. Management accounting for business. London: Thomson Learning, 2005. ISBN 978-1-84480-152-7. info
  • CLIFTON, M. Target costing: market-driven product design. New York: Marcel Dekker, 2004. ISBN 08-247-4611-2. info
  • WEETMAN, P. Financial and Management Accounting. An Introduction. London: Prentice Hall, 2003. ISBN 0-273-65788-7. info
Výukové metody
Přednáška s aktivizací
Přednáška s diskusí
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Písemný test
Zápočet
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Zápočet je udělen po splnění bodu A+B:
A)Povinná aktivní účast na seminářích (zapojování se do diskusí, úkolů, výpočtů) 60%.
--------------------
B) Zápočet (teoretická část) je tvořen součtem aktivit (je nutno získat 60% ze 50 bodů):
1. Průběžný test 0-15 bodů.
2. Zápočtový test 0-35 bodů.

AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž47
Přednáška13
Seminář26
Zápočet30
Celkem116
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018.