OPF:PEMNANKS Tender Calculation in Services - Informace o předmětu
PEMNANKS Tender Calculation in Services
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2017
- Rozsah
- 1/2/0. 4 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Karel Stelmach, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Economy of Enterprise in Trade and Services (program OPF, N_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu "Nabídkové kalkulace ve službách" je přiblížit studentům úlohu a postavení kalkulací v podnikatelské činnosti se zaměřením na specifika v oblasti služeb. Předmět svým obsahovým zaměřením navazuje na znalosti studentů získané v předmětech "nauka o podniku" a "ekonomika podniku". V rámci výuky získají studenti přehled o metodách a kalkulačních technikách používaných při sestavování kalkulací v oblasti služeb. Seznámí se s aplikací kalkulací jako jednoho z významných nástrojů vnitropodnikového řízení. V rámci cenotvorby poskytovaných služeb budou studenti seznámení s úlohou kalkulací při její realizaci. Náplní seminářů jsou praktické ukázky tvorby kalkulací s využitím vhodných kalkulačních technik.
- Osnova
- 1. Význam kalkulací ve službách
2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
7. Kalkulace dělením
8. Kalkulace přirážkové
9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
12. Rozbor kalkulací
13. Případové studie
1. Význam kalkulací ve službách
Definice základních pojmů, specifika odvětví služeb. Význam hospodárnosti a cenotvorby.
2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
Druhové, účelové , manažerské pojetí nákladů a vliv na kalkulační techniku. Řízení nákladů, význam plánu a rozpočtu.
3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
Základní pohled do tvorby kalkulace, časové hledisko. Třídění dle úplnosti nákladů a využití výrobní kapacity. návaznost kalkulací na informační systém podniku a stupně řízení.
4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
Ukazatel příspěvku na úhradu jako prostředek analýzy portfolia služeb. Analýza ekonomického dopadu manažerského rozhodnutí a vlivu tržeb na výsledek hospodaření.
5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
Nákladové a hodnotové řízení podniku. Controllingové pojetí kalkulace. Vnitropodnikové předávky výkonů.
6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
Srovnání vypovídací schopnosti obou kalkulací, výhod a nevýhod v závislosti na dynamice. Analýza úzkých míst.
7. Kalkulace dělením
Dělení prosté, kalkulace stupňovitá, dělení poměrovým číslem. Výhody a nevýhody této techniky.
8. Kalkulace přirážkové
Kalkulace s režijní sazbou, s režijní přirážkou, s více přirážkami. Komparace výsledků s technikou dělením.
9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
Procesní přístup ke kalkulaci. definice vztažné veličiny, popis procesu služby, propočty danou technikou.
10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
Kalkulace ubytovacích služeb pomocí hodnotového faktoru, pomocí obytné plochy. Kalkulace pomocí nákladových funkcí. Kalkulace ve stravování.
11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
Kalkulace v dopravních službách a její principy. Kalkulace v obchodním podniku.Kalkulace v cestovní kanceláři. Kalkulace v bankovnictví.
12. Rozbor kalkulací
kalkulace jako součást ekonomického řízení podniku. Metody včasného řízení nákladů.
13. Případové studie
- 1. Význam kalkulací ve službách
- Literatura
- povinná literatura
- BURNS, P. Entrepreneurship and Small Business. London: Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-4733-3. info
- doporučená literatura
- GUPTA, K.R. Cost management: measuring, monitoring. Delhi: Global India Pub, 2009. ISBN 978-938-0228-020. info
- JONES, T. Culinary calculations: simplified math for culinary professionals. 2nd ed. Hoboken: John Wiley, 2008. ISBN 04-717-4816-1. info
- DRURY, C. Management accounting for business. London: Thomson Learning, 2005. ISBN 978-1-84480-152-7. info
- CLIFTON, M. Target costing: market-driven product design. New York: Marcel Dekker, 2004. ISBN 08-247-4611-2. info
- WEETMAN, P. Financial and Management Accounting. An Introduction. London: Prentice Hall, 2003. ISBN 0-273-65788-7. info
- Výukové metody
- Přednáška s aktivizací
Přednáška s diskusí
Demonstrace dovedností
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Písemný test
Zápočet - Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Informace učitele
- Zápočet je udělen po splnění bodu A+B:
A)Povinná aktivní účast na seminářích (zapojování se do diskusí, úkolů, výpočtů) 60%.
--------------------
B) Zápočet (teoretická část) je tvořen součtem aktivit (je nutno získat 60% ze 50 bodů):
1. Průběžný test 0-15 bodů.
2. Zápočtový test 0-35 bodů.
Aktivity Náročnost [h] Ostatní studijní zátěž 47 Přednáška 13 Seminář 26 Zápočet 30 Celkem 116 - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2017/PEMNANKS