OPF:CVABPCMG International Gastronomy - Course Information
CVABPCMG International Gastronomy
School of Business Administration in KarvinaWinter 2019
- Extent and Intensity
- 2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Peter Krupka (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Prerequisites (in Czech)
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Tourist Industry and Tourism (programme OPF, B_CRT)
- Syllabus (in Czech)
- 1. Význam gastronomie v cestovním ruchu, gastroturismus
Gastronomie ? charakteristika a význam, historický vývoj a formování mezinárodních kuchyní, specifikace nejvýznamnějších představitelů světových kuchyní, společné charakteristiky a odlišnosti, vlivy, význam mezinárodní gastronomie pro cestovní ruch, gastroturismus, kulinářský cestovní ruch.
2. Nové trendy v gastronomii, zážitková a regionální gastronomie
Charakteristika zážitkové gastronomie, specifické znaky, dělení, význam a její vliv na rozvoj turismu ve světě i u nás, úspěšné koncepty, nejvýznamnější světové gastronomické trendy, foodies a jejich vliv na změnu stravovacích zvyklostí a životní styl.
3. Charakteristické znaky cizích kuchyní
Charakteristické znaky světových zahraničních kuchyní, středomořská kuchyně Francie, Itálie, kuchyně východní Evropy a Balkánu, orientální kuchyně, africká kuchyně, kuchyně Severní a Jižní Ameriky a Austrálie, asijské kuchyně, jejich vliv na vývoj moderní světové gastronomie.
4. Klasifikace a management gastronomických zařízení
Charakteristika, dělení a specifikace gastronomických zařízení, komerční a institucionální stravování, gastronomické služby, Food and Beverages Management, hotelové stravování, procesy stravovacího úseku ? nákupní a skladovací činnost, výroba a odbyt, sestavování výrobního a prodejního plánu, nabídka ? tvorba a forma, jídelní a nápojový lístek, řízení gastronomických akcí.
5. Základy technologické přípravy pokrmů, racionální výživa, diferencované stravování
Technologie přípravy pokrmů ? rozdělení, charakteristika, moderní technologické postupy, technické a technologické zařízení výrobní části stravovacího zařízení, nové trendy v přípravě pokrmů, charakteristika a význam racionální výživy, diferencované stravování ? význam, rozdělení, charakteristika jednotlivých přístupů, nové trendy, zavádění do nabídky restauračních zařízení.
6. Nápojová kultura a servis
Význam nápojové kultury v gastronomii, klasifikace nápojů, charakteristika sortimentních skupin nápojů, sommelierství, mixologie, baristika, čajová kultura, moderní trendy v nabídce nápojů, řízení činností a procesů odbytového střediska restauračního zařízení, způsoby a systémy obsluhy v odbytovém středisku.
- 1. Význam gastronomie v cestovním ruchu, gastroturismus
- Literature
- required literature
- KOSTKOVÁ, M. a K. ŠTINDLOVÁ. Gastronomie. Studijní opora. Karviná: SU OPF. (k dispozici na, 2016. info
- POLÁČEK, Jiří. Mezinárodní gastronomie: distanční studijní opora. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN 978-80-7248-769-1. info
- MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
- recommended literature
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- KREJČÍ, P. a V. FORMAN. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-399-4. info
- DITTNER, P. Dimension of the Hospitality Industry. 3. ed. New York: Wiley, 2002. ISBN 978-0-471-38479-3. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2019, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2019/CVABPCMG