OPF:CVABPCSP Společenský a diplomatický pro - Informace o předmětu
CVABPCSP Společenský a diplomatický protokol
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2024
- Rozsah
- 1/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Klára Václavínková (cvičící) - Garance
- Ing. Patrik Kajzar, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. - Rozvrh
- Po 13:05–13:50 VC008
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
CVABPCSP/03: Po 9:45–10:30 VC010, K. Václavínková - Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P) && (ROCNIK(2) || ROCNIK(3))
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 75 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 48/75, pouze zareg.: 6/75 - Mateřské obory/plány
- Cestovní ruch a turismus (program OPF, B_CRT)
- Marketing (program OPF, B_MAR)
- Mezinárodní obchod (program OPF, B_MZO)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými současnými pravidly společenského styku ve vybraných oblastech společenského života. Dále bude studentům objasněna problematika mezinárodního obchodního a diplomatického protokolu v mezinárodní obchodní a diplomatické praxi.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- vyjmenovat vybrané osobnosti české etikety;
- identifikovat a shrnout důležité rysy pravidel společenského styku ve vybraných oblastech společenského života;
- vysvětlit problematiku mezinárodního obchodního a diplomatického protokolu v mezinárodní obchodní a diplomatické praxi; - Osnova
- 1. Úvod do pravidel společenského styku
Základní pravidla a pojmy. Etiketa a její historie. Osobnosti české etikety. Společenská významnost lidí. Společenské prohřešky lidí. Komunikace mezi lidmi. Představování, vizitky a tituly.
2. Společenské oblečení
Dress Code, pánské oblečení, dámské oblečení.
3. Cestování a volný čas
Obchodní cesta. Soukromá cesta. Dovolená a volný čas. Sport. Cestujeme MHD. Jezdíme na kole. Cestujeme vlakem a autobusem. Cestujeme lodí a letadlem. Jízda automobilem a na motocyklu.
4. V zaměstnání
Ucházíme se o zaměstnání. Chování v zaměstnání. Poprvé šéfem. Timemanagement. Kolektiv.
5. Etika společenských akcí a v podnikání
Základní zásady společenského chování při návštěvě různých společenských akcí ? divadlo, kino, vernisáž, koncerty, plesy, taneční zábavy, promoce, svatební hostiny, firemní večírky, rauty. Pravidla stolování.
6. Zásady a specifika obchodního jednání ve vybraných zemích
Obchodní etiketa jednání se zahraničními partnery ve vybraných zemích. Příprava na obchodní jednání, základní charakteristika kultur.
7. Společenské podniky a příležitosti
Druhy společenských podniků a příležitostí. Organizace jednotlivých podniků. Pozvání a pozvánky.
8. Diplomatické styky a diplomatický protokol
Diplomacie a diplomatické styky. Orgány státu pro mezinárodní styk. Diplomatická mise. Konzulární styky a konzuláty. Pravidla pro další protokolární akce a diplomatickou korespondenci.
- 1. Úvod do pravidel společenského styku
- Literatura
- povinná literatura
- ŠPAČEK, L., 2021. Byznys etiketa a komunikace. Praha: Universum. ISBN 978-80-242-7366-2.
- KAJZAR P. a P. PELLEŠOVÁ, 2024. Společenský a diplomatický protokol. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7510-587-5.
- GULLOVÁ, S. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol. 3., doplněné a přepracované vydání. Praha: Grada, 2013. ISBN 978?80-247-4418-6. info
- doporučená literatura
- ŠPAČEK, L., 2021. Etiketa stolování - o dobrých mravech a gastronomii. Praha: Universum. ISBN 978-80-242-7617-5.
- HEBNAR, J., 2020. Češi a cizinci: jak myslí, řídí a pracují. Praha: Grada Publlishing. ISBN 978-80-271-1877-9.
- BRODSKÝ, J. 2016. Business etiketa nejen pro manažery. Praha : Ústav práva a právní vědy, o.p.s.:European Business School SE. ISBN 978-80-87974-09-4.
- MARSHALL, C., P., 2020. Protocol: The Power of Diplomacy and How to Make It Work for You. Ecco. ISBN 978-0062844460.
- KAJZAR, P. Společenský protokol. Karviná: SU OPF (k dispozici na univerzitním por, 2013. info
- ŠRONĚK, I. Etiketa podnikání s přihlédnutím k hotelnictví, cestovnímu ruchu a lázeňství. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-21-6. info
- neurčeno
- ŠPAČEK, L, 2019. Moderní etiketa. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-5445-4.
- PELLEŠOVÁ, Pavlína a Patrik KAJZAR. Společenský a diplomatický protokol: Distanční studijní text. 1. vyd. Karviná, 2018, 146 s. ISBN 978-80-7510-300-0. info
- NĚMČANSKÝ, M. Společenský, diplomatický a obchodní protokol. SU OPF Karviná, 2011. ISBN 978-80-7248-636-6. info
- SMEJKAL, V. a H. S. BACHRACHOVÁ. Velký lexikon společenského chování. 2. rozšířené vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3650-1. info
- ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-0. info
- Výukové metody
- Přednášky
Prezentace na semináři
Seminární výuka - Metody hodnocení
- docházka na semináře min. 60 % (10 % hodnocení), 2 průběžné testy (20 % hodnocení), seminární práce a její prezentace (10 % hodnocení), ústní zkouška (60 % hodnocení).
- Informace učitele
- Požadavky na studenta: docházka na semináře, průběžné testy, seminární práce a její prezentace.
Hodnotící metody: docházka na semináře min. 60 % (10 % hodnocení), 2 průběžné testy (20 % hodnocení), seminární práce a její prezentace (10 % hodnocení), ústní zkouška (60 % hodnocení). - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2024/CVABPCSP