2018
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, IrenaZákladní údaje
Originální název
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Název česky
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Název anglicky
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
Autoři
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. od s. 143-163, 21 s. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
Nakladatel
Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/18:A0000224
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-7510-286-7
Klíčová slova česky
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
Klíčová slova anglicky
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová
V originále
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
Anglicky
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.