C 2018

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Základní údaje

Originální název

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Název česky

Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.

Název anglicky

Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. od s. 143-163, 21 s. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018

Nakladatel

Slezská univerzita v Opavě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/18:A0000224

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-7510-286-7

Klíčová slova česky

Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity

Klíčová slova anglicky

Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová

Anotace

V originále

Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.

Anglicky

The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.