2018
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
KORBELÁŘOVÁ, IrenaZákladní údaje
Originální název
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Název česky
Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Název anglicky
Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:
Autoři
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, od s. 189-205, 17 s. 2018
Nakladatel
Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/18:A0000228
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-83-65892-09-6
Klíčová slova česky
Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory
Klíčová slova anglicky
Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová
V originále
Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.
Anglicky
The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.