KORBELÁŘOVÁ, Irena. Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů. In Nowosielska-Sobel, Joanna, Strauchold, Grzegorz, Nowakowski, Rafał. Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości. 1. vyd. Kraków: Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego. s. 189-205. ISBN 978-83-65892-09-6. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Název česky Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Název anglicky Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, od s. 189-205, 17 s. 2018.
Nakladatel Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/18:A0000228
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-83-65892-09-6
Klíčová slova česky Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory
Klíčová slova anglicky Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Zuzana Bergrová, učo 49004. Změněno: 21. 2. 2022 11:21.
Anotace
Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.
Anotace anglicky
The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 09:33