D 2018

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Základní údaje

Originální název

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

Název česky

Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.

Název anglicky

Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, od s. 189-205, 17 s. 2018

Nakladatel

Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/47813059:19240/18:A0000228

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-83-65892-09-6

Klíčová slova česky

Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory

Klíčová slova anglicky

Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová

Anotace

V originále

Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.

Anglicky

The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.