SLOVÁČEK, Petr. Antropologické předpoklady politického myšlení Carla Schmitta. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2017, 188 s. ISBN 978-80-7510-250-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antropologické předpoklady politického myšlení Carla Schmitta
Název anglicky Anthropological Presuppositions of Carl Schmitt’s Political Thought
Autoři SLOVÁČEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Opava, 188 s. 2017.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Odkaz na stránky katalogu Národní knihovny ČR, kniha není jinak dostupná online.
Kód RIV RIV/47813059:19510/17:A0000006
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-7510-250-8
Klíčová slova anglicky Carl Schmitt; political thinking; political philosophy; anthropology; theology; theory of law
Návaznosti GA16-01543S, projekt VaV.
Změnil Změnil: Mgr. Petr Slováček, Ph.D., učo 49365. Změněno: 3. 4. 2018 08:35.
Anotace
Předkládaná kniha Antropologické předpoklady politického myšlení Carla Schmitta si klade za cíl analyzovat či poodhalit antropologickou motivaci stojící za dílem velmi kontroverzního, nicméně také velmi vlivného a, jak se dnes ukazuje mimo vší pochybnost, stále aktuálního politického myslitele a filosofa Carla Schmitta. Předkládaná analýza stojí na několika předpokladech, jejichž význam se snaží ukázat s tím, že Schmittovu dílu lze jen velmi obtížně porozumět, neuplatníme-li na něj samotné tyto explicitní Schmittovy nároky, kterými pak konkrétně jsou: a) veškeré duchovní pojmy jsou situační a náleží určité době, od níž nelze odhlížet naivním pokusem o zaujetí neutrální pozice; b) novověké a moderní koncepce člověka jsou přinejmenším reduktivní a vedou k jeho zploštělému chápání, které v sobě spojuje pýchu s devalvací významu jednotlivce; c) k tradiční křesťanské filosofické antropologii se již nelze bezprostředně vrátit, neboť její jazyk i pojmy ztratili na přesvědčivosti.
Anotace anglicky
The present publication Anthropological Presuppositions of Carl Schmitt’s Political Thought aims to analyse as well as cast some light into the anthropological motivation background to a controversial, yet hugely influential, thinker and philosopher Carl Schmitt whose thought has, no doubt, remained relevant up to the current times. The present analysis is based on several presuppositions the meaning of which it intends to explain while it suggests at the same time that Schmitt’s work can hardly be understood unless the following explicit demands expressed by Schmitt himself are applied; they are namely: a) all spiritual concepts are determined by situational context and remain in close interconnection with their respective time period which cannot be disregarded by attempting to adopt a fairly naive neutral position; b) modern age and present-day understanding of the human being is prone to simplification at least and leads to a distorted image of the human being within which disdainful arrogance and disrespect for the importance of an individual being come in combination; c) traditional Christian philosophical anthropology can no longer be resumed at an instant due to its language and terminology now lacking their original persuasive force.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 07:46