ZMETÁK, Igor. Kostolná-Záriečie. Monografia obce. 1. vyd. Kostolná-Záriečie: Obec Kostolná-Záriečie, 2018, 251 s. Kostolná-Záriečie. Monografia obce. ISBN 978-80-973018-9-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kostolná-Záriečie. Monografia obce
Název česky Kostolná-Záriečie. Monografie obce
Název anglicky Kostolná-Záriečie. Monograph
Autoři ZMETÁK, Igor (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Kostolná-Záriečie, 251 s. Kostolná-Záriečie. Monografia obce, 2018.
Nakladatel Obec Kostolná-Záriečie
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60101 History
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/18:A0000327
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-973018-9-7
Klíčová slova česky Kostolná-Záriečie mikrohistorie etnografie kultura oral history
Klíčová slova anglicky Kostolná-Záriečie microhistory ethnography culture oral history
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Zuzana Bergrová, učo 49004. Změněno: 21. 2. 2022 11:21.
Anotace
Anotace (popis výsledku): V jazyce výsledku Monografia obce Kostolná-Záriečie je prvou komplexnou monografiou obce. Obsahuje a podrobne analyzuje všetky historické obdobia vývoja obce od stredoveku po súčasnosť s dôrazom na mikrohistóriu, ale aj na význam obce v kontexte Trenčianskeho kraja. Podrobne zachytáva aj miestny kultúrny, cirkevný a etnografický vývoj, jazyk a nárečie, kultúrne a prírodné pamiatky, významné osobnosti. Kniha dostala v súťaži Slovenská kronika 2018 mimoriadnu cenu za prínos pre lokálnu historiografiu v kategórii vedecká monografia.
Anotace česky
Monografie obce Kostolná-Záriečie je první komplexní monografií obce. Obsahuje a podrobně analyzuje všechny historická období vývoje obce od středověku po současnost s durazem na mikrohistorii, též i na význam obce v kontextu Trenčianskeho kraje. Podrobně zachytáva aj místní kulturní, cirkevní a etnografický vývoj, jazyk a nárěčí, kultúrní a přírodní památky, významní osobnosti. Kniha dostala v soutěži Slovenská kronika 2018 mimořádí cenu za přínos pro lokální historiografii v kategorii vědecká monografie.
Anotace anglicky
The monograph of Kostolna-Zariecie is the village´s first complex monograph. It includes and thoroughly analyzes all historical periods in the development of the village ranging from the Middle Ages up to the present. It emphasizes the local history as well as the importance of the settlement within the Trencin Region. Likewise, it deals with the local cultural, religious and ethnographic developments, the language and the dialects, the cultural monuments and natural beauties, and the distinctive personalities. In the competition 2018Slovak Chronicle, the publication was awarded a special prize for local historiografy in the category of scientific monograph.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 16:56