2018
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
ŽÁČEK, RudolfZákladní údaje
Originální název
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
Název česky
"...zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé...". K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska.
Název anglicky
"...potatoes and cabbage are our daily bread..." The role of potatoes in the rural society of the Czech Lands in the 18th and 19 th centuries with regard to the foothill region of Valachia.
Autoři
ŽÁČEK, Rudolf (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzglednieniem Dolnego Ślaska w kontekście historii i teraźniejszości. od s. 57-67, 11 s. 2018
Nakladatel
Instytut Historyczny Uniwersytetu Wroclawskiego
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/47813059:19240/18:A0000580
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-83-65892-09-6
Klíčová slova česky
Brambory; české země; Valašsko; moderní doba.
Klíčová slova anglicky
Potatoes; Czech lands; Wallachia; the modern age.
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 3. 2020 21:22, prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr.
V originále
Příspěvek charakterizuje brambory jako základní složku jídelníčku venkovských obyvatel českých zemí na příkladu specifického regionu Valašsko na pomezí Moravy, Slezska a Slovenska. Příspěvek vyjmenovává řadu regionálních bramborových pokrmů v originálním znění.
Anglicky
The paper characterizes potatoes as a basic component of the diet of rural inhabitants of the Czech Lands, for example of Wallachia situated of the borderland of Moravia, Silesia and Slovakia. The paper lists a number of regional potato dishes in their original version.