KOZÁK, Petr. Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století. Online. Prameny a studie. Národní zemědělské muzeum, 2019, Neuveden, č. 64, s. 59-94. ISSN 0862-8483. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Název česky Kuchařská kniha kněžny Eleonory Lichnovské (1795-1873), rozené hraběnky Zichy : Příspěvek ke kultuře stravování šlechty v 1. polovině 19. století
Název anglicky The cookbook of countess Eleonora Lichnowski (1795-1873), born countess Zichy : Contribution to aristocratic dining culture in the first half of the 19th century
Autoři KOZÁK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Prameny a studie, Národní zemědělské muzeum, 2019, 0862-8483.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/20:N0000025
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky 19. století; šlechta; knížata Lichnovští; hrabata Zichy; kulinární dějiny; kuchařské knihy; food studies
Klíčová slova anglicky 19th century; Counts Lichnovský; Counts Zichy; culinary history; cookbooks; food studies
Štítky ÚHV
Příznaky Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D., učo 25539. Změněno: 13. 2. 2021 13:04.
Anotace
Materiálová studie je příspěvkem k diskusi nad problematikou rukopisných kuchařských knih v rámci aristokratického prostředí první půle 19. století. Analýze byla podrobena ruko-pisná kuchařská kniha používaná dle tradice v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí nedaleko Opavy. V první fázi došlo k verifikaci provenienci spisu a tím i doby jeho vzniku. Následný rozbor obsahu byl doprovázen podrobným katalo-gem pokrmů zmíněných v kuchařské knize, včetně charakteristiky pracovních postupů a soupisů použitých surovin.
Anotace anglicky
This case study contributes to a discussion and study of hand-written cookbooks within the aristocratic environment of the first half of the nineteenth century. The subject of analysis if a hand-written cookbook that was traditionally used in the household of Countess Eleonora Lichnovská at a chateau in Hradec nad Moravicí near Opava. First of all, the manuscript was studied for authenticity of origin and thereby also dated. Subsequent analysis of its contents went hand in hand with a detailed catalogue of dishes mentioned in the cookbook, including characterisations of food preparation methods and lists of ingredients used in cooking.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 13:33