KOZÁK, Petr. Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942). Slezský sborník. 2020, roč. 118, č. 2, s. 50-79. ISSN 0037-6833.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moravský koláč i maminčin Mehlspeis : Pohled do kuchyně historika a archiváře Václava Hauera (1860-1942) a jeho ženy Růženy rozené Seidlové (1867-1942)
Název anglicky Moravian Pie and Mother´s Mehlspeis : Sight in Kitchen of Historian and Archivist Václav Hauer (1860-1942) and his Wife Růžena Née Seidl (1867-1942)
Autoři KOZÁK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Slezský sborník, 2020, 0037-6833.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/20:A0000796
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky food history; Václav Hauer; gastronacionalismus; měšťanstvo; kulinární předpisy; sociální dějiny; Opava
Klíčová slova anglicky food history; Václav Hauer; gastronationalism; bourgeoisie; culinary regulations; social history; Opava
Štítky ÚHV
Příznaky Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Kozák, Ph.D., učo 25539. Změněno: 13. 2. 2021 13:22.
Anotace
Jádrem předkládané materiálové studie je rozbor rukopisného souboru kuchařských receptů užívaných v domácnosti Václava Hauera, dlouholetého (1888–1926) profesora na českém gymnáziu v Opavě a neúnavného organizátora českého národního života na širším Opavsku, a jeho manželky Růženy Hauerové rozené Seidlové. Analyzována byla paleta surovin, vý-sledných produktů, ale např. též proměny technologie přípravy jídel, k níž docházelo vlivem změn v potravinářství, dopravě i na poli mezinárodního obchodu. Specifickou problematiku reprezentovala rovněž jazyková stránka dochovaných textů. Vedle vlastní analýzy je součás-tí studie rovněž standardní vědecká edice analyzovaného pramene.
Anotace anglicky
The core of the presented material study is formed by an analysis of a manuscript set of culinary recipes used in the household of Václav Hauer, a long-term (1888–1926) professor at the Czech grammar school in Opava and a tireless organizer of Czech national life in the wider Opava region, and his wife Růžena Hauerová née Seidlová. The range of raw materials, final products, but also, for example, changes in food preparation technology, which occurred due to changes in the food industry, transport and in the field of international trade, were analyzed. A specific issue was also represented by the language aspect of the preserved texts. In addition to the analysis itself, the study also includes a standard scientific edition of the analyzed source.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:09