2020
Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku
DLUHOŠOVÁ, Radmila, Irena KORBELÁŘOVÁ a Rudolf ŽÁČEKZákladní údaje
Originální název
Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku
Název česky
Paměť, oživená minulost a zážitkové eventy. Na okraj interdisciplinarity a specifických informačních zdrojů probíhajícího výzkumu kulinárního dědictví českých zemí s přihlédnutím k Hlučínsku
Název anglicky
Memory, revived past and experience events: In the margin of interdisciplinarity and specific information sources of the ongoing research on the culinary heritage of Czech Lands and the Hlučín region
Autoři
DLUHOŠOVÁ, Radmila (203 Česká republika, domácí), Irena KORBELÁŘOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Acta historica Universitatis Silesiane Opaviensis, Opava, Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě, 2020, 1803-411X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:A0000797
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky
Hlučínsko; stravování; historie; sociologie; kulinární historie; kulturní dědictví
Klíčová slova anglicky
Hlučín region; diet; history; sociology; culinary history; cultural heritage
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti
DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 1. 3. 2021 23:18, PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
V originále
Článek je věnován problematice kulinární historie, prezentuje metody a dílčí výsledky interdisciplinárního výzkumu historie stravování. Představuje problémy spojené s identifikací pokrmů a nápojů, které mohou být vnímány jako kulturní dědictví regionu na příkladu Hlučínska.
Anglicky
The paper deals with the culinary history issues, presents methods and partial results of interdisciplinary research into the history of diet. It presents the problems connected with identification of dishes and drinks that may be perceived as cultural heritage of a particular region on the example of the Hlučín region.