TUREČKOVÁ, Kamila, Danuta DUDA, Ivona BURYOVÁ a Radka KUBALOVÁ. MOTIVACE A POSTOJE ŽEN K MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ. Online. In VLADIMÍR BARÁK, VOJTĚCH KREBS (EDS.). SOCIÁLNÍ POLITIKA 2022. DOPADY INFLACE DO SOCIÁLNÍ OBLASTI/SOCIAL POLITICS 2022. THE SOCIAL IMPACT OF INFLATION. Praha: Národohospodářská fakulta VŠE v Praze a Nakladatelství Oeconomica, 2023, s. 90-101. ISBN 978-80-245-2476-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název MOTIVACE A POSTOJE ŽEN K MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ
Název česky MOTIVACE A POSTOJE ŽEN K MATEŘSTVÍ A RODIČOVSTVÍ
Název anglicky WOMEN MOTIVATIONS AND ATTITUDES TOWARDS MATERNITY AND PARENTHOOD
Autoři TUREČKOVÁ, Kamila (203 Česká republika, garant, domácí), Danuta DUDA (203 Česká republika, domácí), Ivona BURYOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Radka KUBALOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, SOCIÁLNÍ POLITIKA 2022. DOPADY INFLACE DO SOCIÁLNÍ OBLASTI/SOCIAL POLITICS 2022. THE SOCIAL IMPACT OF INFLATION, od s. 90-101, 12 s. 2023.
Nakladatel Národohospodářská fakulta VŠE v Praze a Nakladatelství Oeconomica
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50901 Other social sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19520/23:A0000381
Organizační jednotka Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
ISBN 978-80-245-2476-4
Klíčová slova česky mateřská dovolená; motivace a postoje žen k mateřství a rodičovství; peněžitá pomoc v mateřství; rodičovská dovolená; rodičovský příspěvek; sociální zabezpečení
Klíčová slova anglicky maternity allowance; maternity leave; motivation and attitudes of women towards motherhood and parenthood; parental allowance; parental leave; social security
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Miroslava Snopková, učo 43819. Změněno: 1. 4. 2024 18:56.
Anotace
Cílem příspěvku je zhodnotit problematiku motivace žen k mateřství a rodičovství. Záměrem je poukázat na stále měnící se sociální roli ženy-matky v souvislosti se společenkým a ekonomickým vývojem. Právě s vývojem společnosti souvisí faktory, které ovlivňují nejen motivaci k mateřství a rodičovství, souvisí i s gender problematikou sociální role matky a otce, s ekonomickou soběstačností a v neposledním případě i s udržením si kvalifikačních a profesních pozic zejména žen. Výzkum názorů a postojů žen k mateřství a rodičovství byl zaměřen jak na motivační faktory, tak i na finanční zabezpečení a životní úroveň v období mateřství a rodičovství, pomoc státu, na společnou péči mužů a žen ve výchově dítěte a také na komparaci názorů vztahující se k sociálně ekonomickým podmínkám.
Anotace anglicky
The purpose of the paper is to evaluate women motivations and attitudes towards maternity and parenthood. The intention is to point out the ever-changing social role of woman-mother in the context of social and economic development. Social development is connected to the factors which influence motivation for maternity and parenthood. These factors are connected also with the social gender roles of mother and father, the economic self-sufficiency, and the ability of women to keep their qualifications and work positions. This research of women opinions and attitudes towards maternity and parenthood was focused on the motivational factors, the financial security, the standard of living during maternity and parenthood, the state aid, the shared childcare between men and women, and the comparison of beliefs towards social and economic conditions.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 02:06