VONDRÁČEK, Miloslav. Pomezí adverbií a partikulí z perspektivy lexikografické. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pomezí adverbií a partikulí z perspektivy lexikografické
Název anglicky Delimitation of synsemantic parts of speech from a lexicographic perspective (with focus on the transposition of adverbs into particles)
Autoři VONDRÁČEK, Miloslav.
Vydání 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Informace o akci
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Miloslav Vondráček, Ph.D., učo 61261. Změněno: 5. 1. 2024 18:35.
Anotace
Osvětluji základní rozdíly mezi tím, jak ke slovním druhům, zejména synsémantikům, a zejména synsémantikům jako výsledkům slovnědruhové konverze (nebo aktuálně se nacházejícím v různém stupni konverze) může přistoupit gramatik a jaká je perspektiva lexikografa. Při popisu gramatického systému lze v závislosti na teoretických východiscích zohlednit přirozenou mlhavost, s níž přirozený jazyk strukturuje svět, neostrost předělů jazykových kategorií, poukázat na centrum jevu a jeho periferii s explicitní tematizací povlovných přechodů škálovým hodnocením ve smyslu ,spíše partikule – a tím spíše neadverbium‘, ,spíše interjekce – a tím spíše neverbum‘, respektive přicházejí k užitku neslovnědruhové třídy slov typu relátor, kvantifikátor, operátor, marker apod., nebo kombinace přístupů (pronominální numerální adverbium). Slovník – rovněž v závislosti na zvolené koncepci – vyžaduje pevnější interpretační strukturu. Nezbytný selektivní přístup okrajové jevy popisu ušetří, u frekventovaných hraničních jevů je často optimálním řešením jejich popis v rámci analytické struktury (víceslovného pojmenování či frazému). Zaznamenáváme-li zejména u synsémantik ve vznikajícím ASSČ časté odchýlení od slovnědruhového hodnocení starších slovníků, není hlavní příčinou dynamika jazykového systému, jako spíše příklon k funkční klasifikaci na úkor popisu formálního. Na zpracování několika polyfunkčních lexémů ukazuji kritéria, jež pro hodnocení výrazu slouží a jež se současně promítají do výběru prototypických dokladů z jazykového materiálu Českého národního korpusu.
Anotace anglicky
I describe the difference between the approach of a grammarian and a lexicographer to the category of part of speech, especially to synsemantics, and especially to the results of part-of-speech conversion. I demonstrate the criteria used for part of speech classification on several polyfunctional lexemes. These criteria are also reflected in the selection of a prototypical exemplification from the language material of the Czech National Corpus.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 15:57