KORBELÁŘOVÁ, Irena a Rudolf ŽÁČEK. Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych. In Maria Marcinowska. Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3. první. Nowy Sącz: Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu, 2023, s. 61-65. ISBN 978-83-962835-9-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych
Název česky Jídlo jako strážce paměti v příhraničí
Název anglicky Food as a Guardian of Memory in the Borderlands
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí) a Rudolf ŽÁČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání první. Nowy Sącz, Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3, od s. 61-65, 5 s. 2023.
Nakladatel Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/23:A0001301
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-83-962835-9-7
Klíčová slova česky Dějiny; kulinární dějiny; české země; Polsko; kolektivní paměť
Klíčová slova anglicky History; culinary history; Czech lands; Poland; collective memory
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., učo 49112. Změněno: 20. 1. 2024 19:18.
Anotace
W artykule scharakteryzowano elementy żywności i kultury kulinarnej - potrawy i napoje - w znaczeniu dziedzictwa kulturowego jednostek i regionów, wskazano na ich znaczenie w historii życia codziennego oraz przekazywaniu i podtrzymywaniu pamięci indywidualnej i kolektywnej, na przykładzie Śleszka w znaczeniu pogranicza polsko-czeskiego (niegdyś - niemieckiego).
Anotace česky
Příspěvek charakterizuje prvky stravování a kulinární kultury - pokrmy a nápoje - ve smyslu kulturního dědictví entit a regionů, upozorňuje na jejich význam v dějiných každodennosti a přenosu a udržování individuální a kolektoivní paměti na příkladu Sleszka ve smyslu česko-polského (kdysi - německého) příhraničního území.
Anotace anglicky
The paper characterizes the elements of food and culinary culture - dishes and drinks - in the sense of the cultural heritage of entities and regions, highlights their importance in the history of everyday life and the transmission and maintenance of individual and collective memory, using the example of Sleszek in the sense of the Czech-Polish (once - German) border area.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 17:29