Detailed Information on Publication Record
2023
Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych
KORBELÁŘOVÁ, Irena and Rudolf ŽÁČEKBasic information
Original name
Jadło jako strażnik pamięci na obszarach pogranicznych
Name in Czech
Jídlo jako strážce paměti v příhraničí
Name (in English)
Food as a Guardian of Memory in the Borderlands
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Rudolf ŽÁČEK (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
první. Nowy Sącz, Kresy i Pogranicza Kulturowe oraz Strażnicy Pamięci. Muzea Domowe 3, p. 61-65, 5 pp. 2023
Publisher
Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
Other information
Language
Polish
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Poland
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/23:A0001301
Organization unit
Faculty of Philosophy and Science in Opava
ISBN
978-83-962835-9-7
Keywords (in Czech)
Dějiny; kulinární dějiny; české země; Polsko; kolektivní paměť
Keywords in English
History; culinary history; Czech lands; Poland; collective memory
Tags
International impact
Změněno: 20/1/2024 19:18, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
W artykule scharakteryzowano elementy żywności i kultury kulinarnej - potrawy i napoje - w znaczeniu dziedzictwa kulturowego jednostek i regionów, wskazano na ich znaczenie w historii życia codziennego oraz przekazywaniu i podtrzymywaniu pamięci indywidualnej i kolektywnej, na przykładzie Śleszka w znaczeniu pogranicza polsko-czeskiego (niegdyś - niemieckiego).
In Czech
Příspěvek charakterizuje prvky stravování a kulinární kultury - pokrmy a nápoje - ve smyslu kulturního dědictví entit a regionů, upozorňuje na jejich význam v dějiných každodennosti a přenosu a udržování individuální a kolektoivní paměti na příkladu Sleszka ve smyslu česko-polského (kdysi - německého) příhraničního území.
In English
The paper characterizes the elements of food and culinary culture - dishes and drinks - in the sense of the cultural heritage of entities and regions, highlights their importance in the history of everyday life and the transmission and maintenance of individual and collective memory, using the example of Sleszek in the sense of the Czech-Polish (once - German) border area.