ŠPATENKOVÁ, Naděžda a Martina FRIEDLOVÁ. Zármutek dětí a dospívajících. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2024, 208 s. Psyché. ISBN 978-80-271-3884-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zármutek dětí a dospívajících
Název česky Zármutek dětí a dospívajících
Název anglicky Grief of children and adolescents
Autoři ŠPATENKOVÁ, Naděžda a Martina FRIEDLOVÁ.
Vydání 1. vyd. Praha, 208 s. Psyché, 2024.
Nakladatel Grada Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50102 Psychology, special ;
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
ISBN 978-80-271-3884-5
Klíčová slova česky děti; rodiče; pozůstalí; truchlení; smrt; umírání; ztráta
Klíčová slova anglicky children; parents; survivors; bereavement; death; dying; loss
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Lucie Chmelařová, učo 50152. Změněno: 27. 3. 2024 11:13.
Anotace
Prožitek ztráty je univerzální lidská zkušenost. Se ztrátou se setkávají dospělí, děti i dospívající, v současné společnosti je přesto tématem spíše vytěsňovaným. Děti a dospívající zažívají celou řadu ztrát, od běžných po závažné, jako je ztráta blízkého člověka, rodiče či sourozence. Přirozenou reakcí na jakoukoliv ztrátu je smutek a truchlení. Truchlení dětí je stále málo reflektovaná problematika, která má řadu dopadů na duševní i somatické zdraví dětí. Odborná monografie přináší základní poznatky o truchlení dětí a dospívajících. Popisuje projevy truchlení u dětí a dospívajících, determinanty truchlení a rizikové faktory, a komentuje často rozšířené mýty o truchlení dětí. Zvláštní pozornost je věnována možnostem podpory adaptivního truchlení dětí a dospívajících, a to jak ze strany rodičů, tak ze strany odborníků v pomáhajících profesích. V publikaci jsou prezentovány výsledky originálního výzkumu, zaměřeného na vlastní zkušenost rodičů s truchlením svých dalších dětí po smrti jejich sourozence. Kniha je tak určena jak pro rodiče a blízké dětí, které prožily závažnou ztrátu, tak pro odborníky v pomáhajících profesích, psychology, pedagogy, poradce pro pozůstalé a další profese, které se věnují zdravotní a sociální péči o děti a dospívající.
Anotace anglicky
The experience of loss is a universal human experience. Adults, children and teenagers experience loss, but in today's society it is still a rather marginalized topic. Children and adolescents experience a range of losses, from the common to the severe, such as the loss of a loved one, parent or sibling. The natural response to any loss is grief and mourning. The bereavement of children is still a little-reflected issue that has a number of impacts on children's mental and somatic health. The specialist monograph provides basic knowledge about the grieving of children and adolescents. It describes the manifestations of bereavement in children and adolescents, the determinants of bereavement and risk factors, and comments on the often widespread myths about bereavement in children. Special attention is paid to the possibilities of supporting the adaptive grieving of children and adolescents, both on the part of parents and on the part of professionals in the helping professions. The publication presents the results of original research focused on the parents' own experience of grieving their other children after the death of their sibling. The book is intended both for parents and relatives of children who have experienced a serious loss, as well as for experts in helping professions, psychologists, educators, bereavement counselors and other professions that deal with health and social care for children and adolescents.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 22:52