2024
Zapomenuté kulinární dědictví Opavska
KORBELÁŘOVÁ, Irena a Radmila DLUHOŠOVÁZákladní údaje
Originální název
Zapomenuté kulinární dědictví Opavska
Název anglicky
Forgotten culinary heritage of Opava region
Autoři
Vydání
2024
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Uspořádání workshopu
Obor
60101 History
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova anglicky
culinary heritage; fade into oblivion; cookbooks
Změněno: 9. 2. 2025 15:15, prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
V originále
Workshop se zaměřením na experimentální gastronomii a kulinární dědictví prezentoval výsledky vědeckého interdisciplinárního výzkumu kulinární kultury na příkladu pokrmů, které měly své pevné místo v kuchařských knihách 19. století, ale postupně upadaly v zapomnění. Teoretická část byla doplněna ukázkami experimentální retrogastronomie, vybrané pokrmy byly inspirovány kuchařskými knihami, např. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz ad.
Anglicky
The workshop, focusing on experimental gastronomy and culinary heritage, presented the results of scientific interdisciplinary research on culinary culture using the example of dishes that had a firm place in 19th century cookbooks but gradually faded into oblivion. The theoretical part was supplemented by examples of experimental retrogastronomy, selected dishes were inspired by cookbooks, e.g. Schlesisches Kochbuch Therese Adam, Wiener Kochbuch Louise Seleskowitz, etc.