ULGATL0004 Zbožíznalství

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2008
Rozsah
1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Garance
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V předmětu studenti získají ucelené informace o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v zařízeních společného stravování. Seznámí se surovinami rostlinného i živočišného původu potřebnými k přípravě pokrmů. Získají základní informace o složení jednotlivých surovin a potravinářských výrobků, o jejich skladování a posuzování jakosti. Dále si studenti osvojí vhodné způsoby tepelné úpravy, seznámí se s významem jednotlivých surovin pro zdravou výživu.
Osnova
  • 1. Poživatiny
    2. Význam a potřeba ovoce a zeleniny
    3. Význam a potřeba luštěnin, brambor a hub
    4. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
    5. Tuky
    6. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
    7. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
    8. Cukrovinkářské výrobky a sladidla
    9. Pochutiny ve výživě
    10. Koření, ocet a sůl
Literatura
    doporučená literatura
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
  • ČERVENKA, J. Jakost a certifikace potravin. Praha: ČZU, 2000. info
  • HŮLOVÁ, M., KOŘÁNOVÁ, H., PLÁŠKOVÁ, A. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha: VŠE, 2000. info
  • ČERVENKA, J., SAMEK, M. Potravinářské zbožíznalství. Praha: ČZU, 1999. info
  • KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. Praha: IQ 147 (1,2,3), 1996. info
  • ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny - potraviny - pochutiny. Praha: SNTL, 1996. info
  • ČEPIČKA, J. A KOL. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. info
  • JÍLKOVÁ, J. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2009, zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016.