FPF:ULGATL0004 Zbožíznalství - Informace o předmětu
ULGATL0004 Zbožíznalství
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2010
- Rozsah
- 1/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Bc. Anna Fuková (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Bc. Anna Fuková (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- V předmětu studenti získají ucelené informace o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v zařízeních společného stravování. Seznámí se surovinami rostlinného i živočišného původu potřebnými k přípravě pokrmů. Získají základní informace o složení jednotlivých surovin a potravinářských výrobků, o jejich skladování a posuzování jakosti. Dále si studenti osvojí vhodné způsoby tepelné úpravy, seznámí se s významem jednotlivých surovin pro zdravou výživu.
- Osnova
- 1. Poživatiny
2. Význam a potřeba ovoce a zeleniny
3. Význam a potřeba luštěnin, brambor a hub
4. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
5. Tuky
6. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
7. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
8. Cukrovinkářské výrobky a sladidla
9. Pochutiny ve výživě
10. Koření, ocet a sůl
- 1. Poživatiny
- Literatura
- doporučená literatura
- Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
- ČERVENKA, J. Jakost a certifikace potravin. Praha: ČZU, 2000. info
- HŮLOVÁ, M., KOŘÁNOVÁ, H., PLÁŠKOVÁ, A. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha: VŠE, 2000. info
- ČERVENKA, J., SAMEK, M. Potravinářské zbožíznalství. Praha: ČZU, 1999. info
- KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. Praha: IQ 147 (1,2,3), 1996. info
- ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny - potraviny - pochutiny. Praha: SNTL, 1996. info
- ČEPIČKA, J. A KOL. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, 1995. info
- JÍLKOVÁ, J. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
- Informace učitele
- Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování písemného testu prověřujícího znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2010/ULGATL0004