FPF:VCKDS00010 Kulinární dědictví a turis. II - Informace o předmětu
VCKDS00010 Kulinární dědictví a turismus II
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2016
- Rozsah
- 1/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Michal Adam (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (přednášející)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (přednášející)
Petr Koval (přednášející)
Mgr. Zdeněk Remeš (přednášející)
Mgr. Michal Adam (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (cvičící)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (cvičící)
Petr Koval (cvičící)
Mgr. Zdeněk Remeš (cvičící) - Garance
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Kulturní dědictví v regionální praxi (program FPF, N7106 HiSt)
- Cíle předmětu
- Předmět představuje kulinární dědictví střední Evropy na příkladu vybraných regionů/subregionů, resp. etnické či kulturní society jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Ukazuje možnosti uplatnění kulinárního dědictví v praxi, aplikace odborných znalostí a dovedností a prezentaci ověřených znalostí formou přednášek, zážitkových kulinárních programů, soutěžních akcí ad. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi "tradiční regionální kuchyně ", spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu. V praktické části jsou prezentovány příkladové soubory kulinárního dědictví. Akcent je kladen na vštípení důsledné aplikace historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu.
- Osnova
- Teoretická část:
1. Úvod do studia předmětu.
2. Historické aspekty vývoje stravování a gastronomie ve střední Evropě ("dědictví" podunajské monarchie - rakouská, uherská/maďarská/slovenská kuchyně, středozemní kuchyně ad.).
3. Kulinární dědictví a jeho segmenty (soubor surovin, pokrmů, nápojů, přípravy a servírování jídel a kultury stolování).
4. Identifikaci kulinárnímu dědictví, dokumentace a kritické zhodnocení.
5. Možnosti uplatnění kulinárního dědictví v současné gastronomii a turismu; zážitkové akce.
Seminární část:
6. - 10. Příkladové prezentace kulinárního dědictví střední Evropy na příkladu vybraných regionů/subregionů: kulturně historické souvislosti; surovinové a technologické možnosti; příprava, podávání (Horní a Dolní Slezsko; slovenské subregiony; kuchyně podunajské monarchie ad.)
- Teoretická část:
- Literatura
- povinná literatura
- Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
- Burda, A. - Dluhošová, R. Europe: Travelling and Gastronomy. Opava, 2013. info
- Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. info
- Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. info
- Hall, C. M., Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. info
- doporučená literatura
- Heinzelmann, U. Beyond Bratwurst. A History of Food in Germany. London, 2014. info
- Sobel, G. Dzieje wrocławskiej gastronomii. Wrocław, 2012. info
- Lozińska, M. - Loziński, J. Historia polskiego smaku. Warszawa, 2012. info
- Peter, P. Kulturgeschichte der deutschen Kűche. Műnchen, 2009. info
- Informace učitele
- Aktivní účast na seminářích, povinné absolvování 75 % výuky, plnění zadaných úkolů (ústní, písemné). Důraz je kladen na praktickou roviny předmětu. Studenti vypracují a prezentují před skupinou stanovené úkoly.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2016/VCKDS00010