FVP:UODD042 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
UODD042 Výživa a dietetika
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2019
- Rozsah
- Přednáška 4 HOD/SEM. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- CŽV Bc Všeobecná sestra (program FVP, B5341-OSET)
- Cíle předmětu
- Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi. Výstupy z učení: Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost. Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení, ovládá techniky a metody enterální i parenterální výživy. Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace. Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci.
- Osnova
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
5. Výživa v dětském věku.
6. Umělá výživa parenterální a enterální.
7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
9. Podávání výživy sondami. Podávání výživy infuzemi. Podávání výživy do PEG. Mentální anorexie a bulimie.
10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
- Literatura
- povinná literatura
- MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
- GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Grada Publishing, Praha, 2007. info
- ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
- SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
- KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
- Informace učitele
- Vypracování seminární práce.
Písemný test.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2019/UODD042