OPF:INMBPSCR Informační systémy v cestovním - Informace o předmětu
INMBPSCR Informační systémy v cestovním ruchu
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2024
- Rozsah
- 1/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Radim Dolák, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Mgr. Petr Suchánek, Ph.D.
Katedra informatiky a matematiky – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Jan Górecki, Ph.D. - Rozvrh
- Čt 13:05–13:50 B208
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 45 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 24/45, pouze zareg.: 0/45 - Mateřské obory/plány
- Cestovní ruch a turismus (program OPF, B_CRT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s využitím IT/ICT v cestovním ruchu a turismu se zaměřením zejména na rezervační a poptávkové systémy, systémy pro podporu řízení a provozu ubytovacích a stravovacích zařízení a geografické informační systémy. Pozornost bude věnována také aktuálním vývojovým trendům v oblasti využití IS/ICT v cestovním ruchu a turismu.
- Osnova
- 1. Základní pojmy z teorie systémů a teorie informací
Data. Informace. Systém. Informační systém (IS). Prvky systému. Vazby. Obecné a kontextové charakteristiky. Nástroje a metody tvorby, distribuce a prezentace informací. Příprava informačních a propagačních materiálů. Vyhledávání informací. Informační centra. Internet.
2. Zákaznické prostředí a zákaznicky orientované systémy
Typy systémů v gastronomii, hotelnictví a turismu. Potřeby a požadavky zákazníků. Klasifikace a charakteristika objektů a služeb v gastronomii, hotelnictví a turismu.
3. Architektury a specifika IS ve firmách zaměřených na cestovní ruch a turismus
Architektura IS. Objekty a datové a informační toky. Využití IS v gastronomii, hotelnictví a turismu - informační centra, hotely, stravovací zařízení, cestovní agentury, letecké společnosti, dopravní společnosti.
4. Rezervační a poptávkové systémy
Oblasti využití rezervačních a poptávkových systémů. Technologie rezervačních a poptávkových systémů. Charakteristika vybraných systémů - Amadeus, Galileo, Mevris, Wordspan, apod.
5. Systémy pro podporu řízení a provozu ubytovacích a stravovacích zařízení
Definice kvality a jejího významu v gastronomii a cateringu. Definice faktorů ovlivňujících úroveň poskytovaných služeb. Mezinárodní systémy/standardy kvality služeb v oblasti cestovního ruchu. Analýza současného stavu kvality služeb v ČR. Možnosti zavedení systému kvality v ČR. Softwarová podpora. Moduly systémů. EET.
6. Geografické informační systémy (GIS)
Geoobjekty. Geodata. Mapy. Plánování tras. Mobilní komunikační zařízení. GPS (Global Positioning System) navigace. On-line GIS. Využití GIS v cestovním ruchu. Geocaching.
7. Projekty na informační podporu činností ve firmách zaměřených na cestovní ruch a turismus
Realizace výchozí analýzy. Návrh architektury. Implementace. Evaluace. Zvýšení hodnoty služeb.
8. Vývojové trendy v oblasti využití IS/ICT v cestovním ruchu a turismu
E-tourism. Virtuální cestovní ruch. Turistické informační portály. Mobilní aplikace. Online dopravní situace, předpověď počasí, webkamery. Sociální sítě. Vzájemné sdílení zkušeností. Rychle se rozvíjející služby využívají IS/ICT v oblastech ubytování (Airbnb, CouchSurfing) a dopravy (Uber, Liftago, Taxify).
9. Projektová výuka v oblasti využití IT/ICT v cestovním ruchu a turismu
Mezinárodní projekt fiktivního cvičného hotelu. Příklady tvorby webových stránek pro účely cestovního ruchu a turismu. Příklady rezervačních hotelových systémů. Statistická data z oblasti cestovního ruchu a turismu. Mobilní aplikace pro podporu cestovního ruchu. Tvorba propagačních materiálů v oblasti cestovního ruchu a turismu.
- 1. Základní pojmy z teorie systémů a teorie informací
- Literatura
- povinná literatura
- DOLÁK, R. a P. SUCHÁNEK, 2023. Informační systémy v cestovním ruchu: distanční studijní text. Karviná: Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. ISBN 978-80-7510-294-2.
- doporučená literatura
- KŘÍŽEK, F. a J. NEUFUS, 2014. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4835-1.
- BENCKENDORFF, P. J., P. J. SHELDON and D. R. FESENMAIER, 2014. Tourism Information Technology (CABI Tourism Texts). Wallingford: CABI. ISBN 978-1780641850.
- GAJDOŠÍK, T., Z. GAJDOŠÍKOVÁ a R. MARČEKOVÁ, 2017. Informačné technológie v cestovnom ruchu. Bratislava: Wolters Kluwer. ISBN: 978-80-8168-587-3.
- MATSUO, T., K. HASHIMOTO and H. IWAMOTO, 2015. Tourism Informatics: Towards Novel Knowledge Based Approaches (Intelligent Systems Reference Library). Springer-Verlag Berlin Heidelberg, Vol. 90. ISBN 978-3-662-47226-2.
- ZELENKA, J., PÁSKOVÁ, M. a M. HUSÁKOVÁ, 2015. Aplikace umělé inteligence, kognitivní vědy a informačních a komunikačních technologií v udržitelném cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus. ISBN 978-80-7435-536-3.
- Výukové metody
- přímá výuka, skupinová diskuse, týmové projekty
- Metody hodnocení
- Požadavky na studenta: minimálně 50 % účast na seminářích, zpracování a prezentace seminární práce, zapojení do projektové výuky. Hodnotící metody: zpracování seminární práce (30 % hodnocení), zapojení do projektové výuky (30 % hodnocení), písemná zkouška (40 % hodnocení).
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2024/INMBPSCR